'70.000 bezoekers Vlissingen Maritiem'

VLISSINGEN - Er was sprake van 'passend weer', volgens de organisatie. "Het zorgde voor een maritiem karakter bij ons festival", zegt Dick Schipper, voorzitter van de organiserende stichting Sail de Ruyter Zeeland.
Wind
Door de harde wind moesten kleine aanpassingen in het programma gedaan worden. Zo moesten in overleg met het Schelde Coördinatiecentrum van Rijkswaterstaat de vaartochten op de Westerschelde en de Electric Sail Parade op zaterdag vanwege de harde wind worden afgelast.

Binnenhaven
Het publiek maakte echter het hele weekend dankbaar gebruik van de gelegenheid om mee te varen met schepen in de binnenhaven en buiten de zaterdag, ook op de Westerschelde. De kaarten die hiervoor te koop waren gingen als warme broodjes over de toonbank.

Generale
Schipper: "Vlissingen Maritiem van dit jaar was voor ons echt de generale repetitie voor de grote Sail in Vlissingen in 2013. Tussen de vorige Sail van 2007 en die van volgend jaar hebben we met Vlissingen Maritiem de afgelopen vijf jaren een bij Vlissingen en Zeeland passende sfeer willen realiseren rond één van de grootste attracties van onze provincie: water en schepen."

Sail 2013
"Met het jaarlijkse festival willen we een traditie in het laatste weekend van augustus op de kaart zetten waarbij we eens in de vijf jaar groots uitpakken met een Sail De Ruyter, zoals in 2007 tijdens 400 jaar Michiel de Ruyter. Die opzet is gezien het grote succes van afgelopen weekend gerealiseerd en dat biedt een goed perspectief voor de Sail in 2013."

Muziek
De binnenstad van Vlissingen werd het hele weekend gevuld met muziek en zang van vele shanty-koren en (loop)orkesten. Vijf optredens van het Nederlands Politie Orkest en de Marinierskapel vormden de ruggengraat van het muziekprogramma.

Marion van Iwaarden
De New Orpheans met Marion van Iwaarden en tal van andere optredens op het centrale podium in het Droomschip boden het talrijke publiek een groot aanbod aan muziekstijlen. De winkeliersvereniging en horeca spreken van een succesvol weekend met veel publiek en een geslaagde markt met standwerkerconcours en maritieme braderie.