Tinkebell maakt kunstwerk met illegalen

VLISSINGEN -
Simonse laat kunstenares Tessa Hendriks een huis aan de Zeilmarkt in Vlissingen bouwen, waar twee uitgeprocedeerde asielzoekers een maand gaan wonen. De twee mannen zijn gevlucht uit Armenië en Soedan. Ze zijn hebben de hele asielprocedure doorlopen en mogen niet in Nederland blijven, maar kunnen ook niet worden uitgezet naar hun eigen land.

Vergunning

De Cultuurwerf heeft Simonse gevraagd voor één dag een kunstwerk neer te zetten. Simonse: "Zelf wilde ik het kunstwerk een maand laten staan. Daarvoor moest een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Dat is gelukt, dus de hele maand mei is mijn kunstwerk (met de twee mannen) te zien in Vlissingen."

Plan

Voor de vergunning moest de kunstenares een plan schrijven. "Hierin beschrijf ik dat om vrijheid te kunnen ervaren het essentieel is dat je je veilig voelt. En dat voel je in een omgeving waar je thuis bent. Zo zijn de termen vrijheid, veiligheid en thuis met elkaar verbonden. Om dit te symboliseren blijft het dus niet bij het huis alleen. Om het thuisgevoel beter uit te beelden gaan er twee uitgeprocedeerde asielzoekers in wonen", legt Tinkebell uit.

Uitgeprocedeerd

Tinkebell: "Het gaat om mensen die niet in Nederland mogen blijven, maar van wie duidelijk is dat ze ook niet terug kunnen of mogen naar het land van herkomst. Heel veel uitgeprocedeerde vluchtelingen zitten in deze situatie. Dit zijn mensen die als mens niet mogen bestaan. Maar wanneer zij onderdeel worden van mijn kunstwerk, door mijn huis te bewonen, heb ik een vergunning voor ze gekregen. Niet als mens, maar als kunstwerk hebben zij de meeste rechten."