Afschaffen wietpas wordt positief ontvangen

OOST-SOUBURG -
Lonink vindt wel dat de nieuwe regel een extra administratieve handeling is, omdat klanten van een coffeeshop moeten kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen.

Identificatieplicht

Dimitri Breeuwer uit Terneuzen, van de Stichting We Smoke, vindt dat er één landelijk beleid moet komen voor bezoekers aan coffeeshops. De afschaffing van de wietpas is wat Breeuwer betreft een goede stap omdat klanten van coffeeshops zich niet meer hoeven te laten registreren. Maar dat er in coffeeshops nog steeds een identificatieplicht is voor mensen die in Nederland wonen, maakt het kopen van softdrugs nog steeds ingewikkeld.

Overlast

Minister Opstelten heeft de wietpas per direct afgeschaft. Gemeenten mogen zelf hun beleid rond coffeeshops en drugsoverlast gaan bepalen. De registratie van klanten van coffeeshops is volgens Opstelten niet meer nodig omdat de overlast is verminderd. De toestroom van drugstoeristen is volgens hem afgenomen, waardoor coffeeshops kleiner en meer beheersbaar zijn geworden.

Handhaven

Voor het hele land gaat gelden dat bezoekers van coffeeshops moeten aantonen dat ze in Nederland wonen, maar gemeenten mogen zelf bepalen wanneer ze dat beleid gaan handhaven. Overigens staat het gemeenten ook vrij om door te gaan met de wietpas.
Rene Roep
Burgemeester Roep van Vlissingen is ook blij dat het kabinet per direct de wietpas heeft afgeschaft. "Ik ben nooit een voorstander van de wietpas geweest", heeft hij laten weten. "Dat kan leiden tot illegale handel en overlast. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn."

Nieuwe regels

Volgens Roep waren er bij de coffeeshops in Vlissingen inmiddels 2400 mensen geregistreerd met een wietpas. "Mensen schaamden zich er kennelijk niet voor."
Mensen die in Nederland wonen, kunnen voortaan zonder wietpas terecht in de coffeeshop. De burgemeester van Vlissingen is daarom niet bang dat de nieuwe regels opnieuw tot overlast van buitenlandse drugstoeristen gaan leiden.