Diëtisten spannen kort geding aan tegen minister

VLISSINGEN - Sinds januari wordt een bezoek aan de diëtist niet meer vergoed, met als gevolg dat mensen de diëtist niet langer bezoeken. Diëtisten hebben aanzienlijk minder klanten, omdat mensen steeds vaker kiezen voor een dieet vanaf internet. Maar mensen die het advies van een diëtist nodig hebben vanwege hun gezondheid (suikerziekte, obesitas) gaan ook niet meer.

Diabetespatiënten kunnen door het juiste dieet vaak nog lang zonder medicijnen, wordt daar geen aandacht aan besteed komen patiënten vaak sneller in de ziekenhuiszorg terecht. Preventie en advies is van groot belang in dat traject, zo meent de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Volgens de vereniging gaat deze stap van de minister ervoor zorgen dat de kosten voor de overheid straks veel hoger worden, omdat mensen dan met ernstiger gezondheidsproblemen komen te zitten die wel in het basispakket zitten.

Vera Wisse is diëtist in Vlissingen. Zij zag het aantal klanten in haar praktijk met 40 procent dalen. Landelijk is sprake van praktijken die hun klantenbestand met meer dan de helft zagen dalen. Met als gevolg dat veel praktijken zullen moeten sluiten.

De NVD denkt dat de minister had verwacht dat zorgverzekeraars de kosten van de diëtist wel in het aanvullende pakket zouden opnemen, maar dat is maar heel beperkt gebeurd.