Maan Leo wint Zeeuwse Boekenprijs

MIDDELBURG -
Het Zeeuws Tijdschrift kwam in 2003 met het initiatief en sindsdien is de prijs elk jaar toegekend aan een schrijver die een boek schreef waarin Zeeland op de een of andere manier een hoofdrol speelde.

Prijzen

Naast de Zeeuwse boekenprijs werden nog twee gerelateerde prijzen uitgereikt. De PZC publieksprijs, werd dit jaar gewonnen door Frans Meyaard, Reggie Corijn en Wilma Valk voor het boek Omer Gielliet, uit het goede hout gesneden.De prijs van de Zeeuwse boekhandels ging naar Kees Slager, omdat hij al zoveel jaren het boegbeeld is van het Zeeuwse boek.

Appels met peren

De prijs heeft in de loop der jaren nogal onder vuur gelegen. De jury zou appels met peren vergelijken, omdat een fotoboek over strandpalen, een geschiedenisboek over de VOC en een dichtbundel onmogelijk met elkaar kunnen wedijveren.

Verschillend

Ook bij de tiende editie van de prijs waren weer totaal verschillende boeken genomineerd. Zo was het boek over 20 jaar Bløf van Ernst Jan Rozendaal kanshebber, maar ook een dichtbundel van André van der Veeke, een boek van kunstenaar Jan van Munster en een kroniek over een dorpscafé van Jan van Rijsingen.

Jury

De jury van de Zeeuwse Boekenprijs 2012 bestond uit: CvdK Karla Peijs, hoofdredacteur Paul van der Velde van het Zeeuws Tijdschrift, oud-directeur Ton Brandenbarg van de Zeeuwse Bibliotheek, hoofdredacteur Peter Jansen van de PZC, wetenschapper en schrijfster Louise Fresco en Floortje Zwigtman, auteur en winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs in 2010.

Overzicht

Programmamaakster Margot Schotel heeft een overzicht gemaakt van de eerste negen edities van de Zeeuwse Boekenprijs.