Geen vast werk voor docente Vicky Mertens

AXEL -
Mertens is sinds twee jaar afgestudeerd als docent Frans en rolt van de ene naar de andere tijdelijke baan. Ze heeft al tijdelijke functie in Goes op het Ostrea Lyceum en het Goese Lyceum gehad. Momenteel geeft ze les op het Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee, maar ook dat is een tijdelijke functie.

Werkervaring

Ten einde raad heeft ze ook gereageerd op vacatures buiten het onderwijs, zoals voor administratief werk bij Dow Chemical. Maar daarvoor mist ze de benodigde opleidingen en werkervaring.

Krimpgebied

In de grote steden is er genoeg werk, maar vooral in krimpgebieden zoals Zeeland zijn er nauwelijks vacatures in het onderwijs. Daarom opperde onderwijsminister Jet Bussemaker in december al het idee om werkloze leraren in krimpgebieden met subsidie naar de grote stad te lokken. Maar het merendeel van de Zeeuwen die deelnamen aan de landelijke enquête zien zo'n verhuizing niet zitten.

Verhuizen

Minder dan een derde van de ondervraagde Zeeuwen is bereid om naar de grote steden te verhuizen voor een baan in het onderwijs. 59 procent is wel bereid een baan aan te nemen in een aangrenzende provincie en 30 procent van de ondervraagden wil alleen in Zeeland werken.

Vertrekken

Ook voor Mertens is vertrekken naar buiten Zeeland geen optie. "Mijn vriend heeft hier zijn werk. We hebben net samen een huis gekocht. Dan ligt verhuizen voor een vacature buiten de provincie niet echt voor de hand."