CZAV: mogelijk verdubbeling cichoreiteelt

OOST-SOUBURG - De teelt van cichorei begon zo'n 20 jaar geleden in Zeeland en is sindsdien al behoorlijk gegroeid. Momenteel gaat het om zo'n 1230 hectare.
Cichorei
De bittere wortels van de Cichorei werden in de zeventiende eeuw geroosterd en gebruikt in koffieachtige drankjes. Door oorlogen en blokkades waren in de achttiende eeuw de prijzen van echte koffie sterk gestegen, waardoor de vervanging door geroosterde cichorei een tijdlang erg populair werd.
Zoetstof
Tegenwoordig worden de wortels gebruikt voor zoetstof. De wortels bevatten inuline, wat via chemische processen kan worden omgezet in verschillende soorten zoetstof.

Populair

Het populairste gewas in Zeeland is tarwe, gevolgd door aardappelen, suikerbieten en uien. Van de ruim 88 duizend hectare aan akkerbouwgrond in Zeeland werd vorig jaar ongeveer 70 duizend hectare gebruikt voor de top vier van geteelde gewassen. De overige bijna 20 duizend hectare wordt gebruikt voor vlas, peulvruchten, gerst, maïs, graszaden en allerlei nog kleinere akkerbouwproducten.

Erwten

De teelt van erwten, vooral voor de diervoederindustrie, is de afgelopen jaren veel kleiner geworden. Dat komt onder meer door concurrentie van erwtentelers in Spanje en Frankrijk, waar boeren subsidie kregen.