Uitbraakpoging gevangenis Torentijd verijdeld

MIDDELBURG -
Gevangenis Torentijd in Middelburg kreeg woensdagochtend enkele telefoontjes binnen, waarin een gewelddadige bevrijding van een zware crimineel werd aangekondigd. Om welke gedetineerde het gaat, is niet duidelijk. Ook is nog onbekend wie de telefoontjes heeft gepleegd.

Voorzorgsmaatregelen

Het personeel van Torentijd nam de telefoontjes serieus en waarschuwde de politie.
Die nam alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om de bevrijding te voorkomen. De politiehelikopter is opgeroepen, maar uiteindelijk niet meer ingezet. Wel is uit voorzorg het arrestatieteam ingezet.

Gevangene

De gevangene is inmiddels naar een andere gevangenis overgebracht. Dat gebeurde met een zwaarbewapend transport. In welke gevangenis de gevangene nu zit, wordt niet officieel bekendgemaakt, maar het gaat vrijwel zeker om de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Daar kwam een klein uur na het vertrek uit Middelburg een vergelijkbaar gewapend transport aan.

Afgezet

De Torenweg was woensdagmiddag urenlang afgezet. Het verkeer rond Middelburg werd tijdens de afsluiting omgeleid via de N57. De aanwezigen in het ROC-gebouw, dichtbij Torentijd, mochten tijdelijk het gebouw niet verlaten.

Serieus

In het gebouw zijn ook fysiotherapiepraktijk en een Kledingbank. Volgens eigenaar Susannah Koppejan van de Kledingbank namen de meeste aanwezigen de dreiging serieus. Sommige mensen die in de Kledingbank aanwezig waren waren volgens Koppejan best geschrokken.

Vrijgegeven

Rond 16.00 uur is de omgeving van Torentijd vrijgegeven. Omwonenden hebben inmiddels geklaagd over een gebrek aan informatie tijdens de politie-actie.

Gedetineerden

De penitentiaire inrichting in Middelburg biedt volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen plaats aan ruim 230 gedetineerden. Het complex bestaat uit een huis van bewaring (95 plaatsen), gevangenis (87), zeer beperkt beveiligde inrichting (27) en een arrestantencomplex (24).