Ambulances in Reimerswaal het vaakst te laat

OOST-SOUBURG - Ook Noord- Beveland scoort slecht: hier komen de ambulances in 32 procent van de ritten te laat. Goes doet het het best in Zeeland en staat op plek 103 in de lijst.

Kwartier

Ambulances moeten bij levensbedreigende situaties binnen een kwartier ter plekke zijn. Afgesproken is dat ambulances in 95 procent van de gevallen binnen die norm blijven. In 77 procent van de gemeenten halen de ambulance-diensten die norm niet, blijkt niet.

Niet veranderen

De ambulancezorg in Zeeland moet blijven zoals die is. Als een post zou worden verplaatst om bijvoorbeeld binnen vijftien minuten op Noord-Beveland te kunnen zijn, creeër je op een andere plek met meer inwoners een probleem. Dat zegt Hans Simons, directeur Ambulancezorg NL en oud-directeur van de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen.
Simons reageert daarmee op onderzoek van RTL Nieuws waaruit blijkt dat veel ambulances in Zeeland niet binnen de wettelijk vastgestelde vijftien minuten op de plek van bestemming kunnen zijn. Volgens Simons is het inherent aan een regio als Zeeland met relatief lange afstanden en weinig inwoners dat niet overal de ambulance op tijd kan zijn.
Ook zou een extra post geen oplossing zijn volgens hem. "Daar is gewoon niet voldoende werk voor en dat kost te veel geld. "
Ranglijst Zeeuwse gemeentes (op totaal van 415 gemeentes in Nederland)

103 Goes
122 Middelburg
191 Vlissingen
219 Kapelle
228 Terneuzen
242 Hulst
323 Tholen
349 Borsele
360 Schouwen-Duiveland
368 Veere
374 Sluis
408 Noord-Beveland
410 Reimerswaal