GGD Zeeland waarschuwt voor voedselvergiftiging

GOES -
Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. De infectie kan ontstaan als er iets gegeten of gedronken wordt dat besmet is met een bacterie, virus of parasiet. Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Een voedselinfectie kan één tot drie dagen duren.

Ontstaan

Veel voedselinfecties ontstaan thuis, simpelweg door onvoldoende hygiënische maatregelen. Dat kan ontstaan als de handen niet gewassen worden nadat het toilet is bezocht en er vervolgens eten wordt klaargemaakt. Maar ook door kruisbesmetting, als bijvoorbeeld op één snijplank zowel rauw vlees als sla gesneden wordt. Zelfs het gebruik van hetzelfde mes kan een besmetting veroorzaken. Ook het eten van vlees of vis dat aan de binnenkant niet gaar is, of rauwe schelpdieren, vergroot het risico op een voedselinfectie.

Schoonhouden

De GGD Zeeland raadt aan om vaak de handen met zeep te wassen, zeker voordat het eten bereid wordt.

Bewaren

Verder wordt aangeraden om producten die gekoeld moeten blijven zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast te zetten. Tijdens een barbecue of picknick moeten vlees en salades gekoeld worden. Als een gerecht langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan kan het beter weggegooid worden.