Nominaties Sportprijzen 2012 bekend

OOST-SOUBURG -
In de categorie Zeeuwse Sportman van het Jaar 2012 zijn drie sporters genomineerd, waaronder de uit IJzendijke afkomstige roeier Roeland Lievens. Hij werd zesde bij de Olympische Spelen in Londen met de lichte vier zonder stuurman. De andere twee genomineerden zijn marathonschaatser Niels Mesu en judoka Sam van 't Westende uit Vlissingen. De uit Middelburg afkomstige Mesu won afgelopen jaar zijn eerste marathonwedstrijd en Van 't Westende behaalde goud in zijn gewichtsklasse op het Nederlands kampioenschap.

Sportvrouw

Tennisster Angelique van der Meet uit 's-Heer Abtskerke is één van de drie genomineerden. Van der Meet won het Breda Future Toernooi en steeg 200 plaatsen op de wereldranglijst, maar de Bevelandse heeft concurrentie van de uit Vlissingen afkomstige Katja Roose. De kitesurfster won onder goud op het WK slalom en werd derde bij het EK Course Race. De uit Middelburg afkomstige zwemster Judith Stap is de derde genomineerde. Stap kwalificeerde zich voor het Europees kampioenschap korte baan en won goud op de 800 meter vrije slag bij het Open Nederlands kampioenschap. Zij strijden om de titel Zeeuwse Sportvrouw van het Jaar 2012.

Sportploeg

Het Zeeuws-Vlaamse Beach Soccer Zeeland is één van de genomineerden. Zij werden tweede in de eredivisie. Groene Ster uit Vlissingen en de korfballers van TOP uit Arnemuiden zijn de andere ploegen waarop gestemd kan worden. Groene Ster speelde vorig jaar voor het eerst in de Eerste Divisie. TOP promoveerde voor het eerst in de geschiedenis naar de Overgangsklasse.
Publieksstemming
De verkiezing voor Sportploeg van het Jaar 2012 is een publieksstemming. Net als vorig jaar kiest het publiek de winnaar van deze categorie. Die stemming is vanaf 15 februari tot en met 8 maart geopend en er kan worden gestemd op de website van Omroep Zeeland en van de PZC.

Sporttalent

Dressuuramazone Jeanine Nieuwenhuis uit Serooskerke werd afgelopen jaar op zestienjarige leeftijd de jongste grandprixamazone van Nederland. Zij strijd met Mountainbiker Milan Vader uit Middelburg en judoka Chantal Walhout uit Stavenisse om de prijs Sporttalent van het Jaar 2012. Vader werd Nederlands kampioen bij de nieuwelingen en Walhout won goud in haar gewichtsklasse bij het NK tot 17 jaar.

Aangepaste sporters

De aangepaste sporters zijn onderverdeeld in twee categorieën. Met een lichamelijke beperking zijn dressuuramazones Tessa Baaijens (Kloetinge) en Jeanine Boudens (Kattendijke) en zitskiër Kees-Jan van der Klooster uit Vlissingen genomineerd. De strijd om de beste sporter met een verstandelijke beperking gaat tussen twee wielrenners, Joannathan Duinkerke (Goes) en Irma van Duyn (Schoondijke) en één atlete, Nathalie Wijsevelde uit Terneuzen.

SportZeeland

Het Topsportgala wordt georganiseerd door SportZeeland. Joep van Deudekom is op dinsdag 12 maart de presentator.