Rode Kruis: Vergoeding voor gebruik vrijwilligers

OOST-SOUBURG -
Deze organisaties zoals Event Safe en Medical First Service richten zich met name op evenementen. Sommige vrijwilligers van het Rode Kruis zijn ook actief voor deze organisaties. De Walcherse afdeling van het Rode Kruis wil dat de organisaties een vergoeding gaan betalen als ze gebruik maken van de door het Rode Kruis opgeleide vrijwilligers.

Vergoeding

Volgens de eerste hulporganisaties is zo'n vergoeding moeilijk te berekenen omdat ook zij en bijvoorbeeld werkgevers eerste hulp opleidingen vergoeden. Daarnaast is Event Safe van mening dat vrijwilligers zelf mogen bepalen wat zij naast hun vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis doen.

Gedwongen

Bij Event Safe is tien procent van de vrijwilligers ook actief bij het Walcherse Rode Kruis. Deze vrijwilligers voelen zich nu gedwongen om een keuze te maken voor één van de organisaties, terwijl de vrijwilligers graag voor beide organisaties willen werken.

Gesprek

Initiatiefnemer Jean Vroomen van Event Safe hoopt zo snel mogelijk met de Walcherse afdeling van het Rode Kruis in gesprek te gaan om een oplossing te vinden. Vroomen: "Deze discussie wordt nu uitgevochten over de rug van de vrijwilligers en levert op lange termijn alleen maar verliezers op".