Hoogleraar: 'Snel internet moet basisvoorziening zijn'

Actie

OOST-SOUBURG - "Zo ver is de Nederlandse overheid nog niet, maar burgers kunnen ook zelf in actie komen voor een betere internetverbinding." Strijker deelt zijn visie met zo'n 25 bezoekers van het Krimpcafé ICT in Westkapelle dinsdagmiddag. "Kom in actie", is de boodschap van de Groningse hoogleraar. Op plaatsen waar geen of slechte internetverbindingen zijn, kunnen bewoners zich verenigen en samen een aanvraag doen voor een glasvezelverbinding.

Zorg

Burgers zonder snelle internetverbinding hebben onder andere slechter toegang tot zorg. Er wordt steeds meer 'zorg op afstand' geboden, waarbij gebruik gemaakt wordt van contact via een beeldscherm en internetverbinding. Als er geen goede internetverbinding is, is dit onmogelijk, waardoor mensen langer dan nodig in een ziekenhuis moeten blijven stelt Strijker.

Krimpcafé

Krimpcafés zijn bijeenkomsten in krimpregio's, gebieden waar de bevolking afneemt. Tijdens die bijeenkomsten worden actuele onderwerpen besproken over bevolkingskrimp. In Nederland zijn drie krimpregio's, waaronder Zeeuws-Vlaanderen.

Sluis

De provincie Zeeland heeft een actieplan opgesteld om te zorgen dat er op het platteland breedbandverbindingen komen. In Sluis was de eerste pilot en in deze gemeente is voor elk adres een internetaansluiting. De provincie breidt de proef uit met nog twee of drie gemeenten. Hoogleraar Strijker spoort de provincie aan alle buitengebieden te voorzien van breedbandverbindingen.