Bestemming skelet 'Doortje' nog onbekend

OOST-SOUBURG -
In principe mogen alle educatieve instellingen in Nederland proberen om het skelet in bruikleen te krijgen. Wel bestaat er een voorkeur om het skelet in de provincie Groningen te houden, omdat het zich daar nu ook bevindt. Zeeland zou een goede tweede keus kunnen zijn omdat de vinvis daar is aangespoeld.

Ruimtegebrek

Er is nog geen verblijfplaats voor het skelet van vinvis Doortje gevonden. Doortje spoelde in 1910 aan in Burghsluis. Het skelet blijft overigens gewoon eigendom van de rijksuniversiteit Groningen, waar het zich nu bevindt.. De rijksuniversiteit zoekt door ruimtegebrek een instelling die het skelet dan in bruikleen zou krijgen.

Misverstanden

Over Doortje bestaan nogal wat misverstanden. Zo zou het geslacht van de vinvis vrouwelijk zijn in plaats van mannelijk. Ook gaat het niet om een blauwe vinvis, maar om een gewone vinvis.

Educatieve instellingen

In principe mogen alle educatieve instellingen in Nederland aanvragen of ze het skelet in bruikleen mogen krijgen. Wel bestaat er een voorkeur om het skelet in de provincie Groningen te houden, omdat het skelet zich nu ook daar bevindt. Mocht dat niet lukken dan is de provincie Zeeland een goede tweede keus omdat de vinvis daar is aangespoeld.

Geen haast

Op dit moment wordt er nog geen haast gemaakt met het 'kwijtraken' van het skelet. Tot april kan het skelet namelijk in ieder geval in Groningen blijven.