In 2014 werd de Scheldebeker voor het laatst gezwommen (foto: Stichting Scheldebeker)

De Stichting Scheldebeker maakte vandaag bekend dat Marcel Oonk uit Vlissingen is aangetreden als nieuwe voorzitter. Hij is een enthousiast zwemmer en vanwege zijn grote netwerk de juiste man bevonden om de Scheldebeker nieuw leven in te blazen, zo denkt de stichting.

Onlangs is bij de Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart een verzoek ingediend om op zaterdag 25 juli 2020 de tocht te zwemmen. Zo'n verzoek is nodig omdat de Westerschelde enkele uren moet worden afgesloten voor alle scheepvaartverkeer. Of de toestemming verleend wordt en hoeveel deelnemers er mee mogen doen aan de wedstrijd is nog niet bekend.

Volgend jaar wordt de 22e editie

De Scheldebeker is een zwemwedstrijd over 5,1 kilometer die tussen 1930 en 1963 twintig keer werd gezwommen tussen Vlissingen en Breskens of omgekeerd. In 2014 werd de tocht nieuw leven ingeblazen voor de viering van 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen.

Het was de bedoeling om de wedstrijd voortaan elke vijf jaar te houden. De wedstrijd bij de mannen werd in 2014 een overwinning voor Wietse Beerens uit Tilburg. Bij de vrouwen zegevierde Amy van Lier uit Kaatsheuvel. De top-3 van dat jaar is zowel de mannen als de vrouwen direct geplaatst voor deelname aan de editie van 2020.