Vlissingen-Oost Damen (foto: Omroep Zeeland)

De schepen worden gebouwd op Blohm + Voss werf in Hamburg en andere locaties in Noord-Duitsland. Volgens Richard Keulen van Damen Naval Shipbuilding in Vlissingen is er nog geen officiële bevestiging. Eerst moet de aanbesteding nog worden getoetst door de rechter en worden goedgekeurd door de Duitse regering.

'Damen in Vlissingen is meer dan een werf'

Als het officieel doorgaat dan gaat Vlissingen daar flink van profiteren zegt Keulen in de uitzending van Zeeland wordt Wakker: "Vlissingen is meer dan alleen een werf. We hebben hier enorm veel kennis en kunnen ook schepen ontwikkelen."

Richard Keulen over de miljardenorder

De order is de grootste marineaankoop van het Duitse leger ooit. Damen kreeg de voorkeur boven het Duitse German Naval Yards dat samenwerkte met Thyssenkrupp. Het marineschip MKS 180 wordt ruim 150 meter lang en is voor verschillende doeleinden inzetbaar. Er kunnen zo'n 110 bemanningsleden aan boord.

Bevoorradingsschepen

Eind december werd bekend dat Damen ook de nieuwe bevoorradingsschepen voor de Koninklijke Marine mag bouwen. Die order biedt in Vlissingen werk aan ongeveer honderd mensen.

Lees ook: