Delta heeft partner voor tweede kerncentrale

MIDDELBURG - Delta is de exploitant van de bestaande kerncentrale bij Borssele, maar wil daar een tweede en veel grotere centrale bij bouwen.
vergunning De bedrijven hopen dat de vergunning voor de nieuwe kerncentrale nog deze kabinetsperiode rond komt, zodat de centrale in 2018 klaar is. Economische Zaken zegt de vergunning af te geven als de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet.
EDF Staatsbedrijf EDF heeft ervaring met het bouwen van kerncentrales en exploiteert nu bovendien 82 kerncentrales. Delta en EDF zijn al partner in de Sloecentrale, een gasgestookte centrale die twee miljoen huishoudens van stroom kan voorzien.
Luister naar het gesprek met Peter Couwenberg van Delta:
gevaarlijk avontuur Greenpeace waarschuwt in een reactie voor de kernreactoren van EDF omdat die niet veilig zouden zijn. Volgens Greenpeace gaat het om een zogeheten EPR-reactor en is dat type nog niet beproefd. 'Delta stort zich in een groot en gevaarlijk avontuur door met EDF in zee te gaan,'' aldus Greenpeace. Delta zegt nog geen beslissing te hebben genomen over het type reactor dat in de tweede kerncentrale komt.