Oud-doelman Frans de Munck overleden

ARNHEM - Herinneringen aan Frans de Munck door voetbaljournalist Matty Verkamman:
Watersnoodwedstrijd De Munck nam in maart 1953 deel aan de beroemde 'watersnoodwedstrijd' tussen het Nederlands elftal en Frankrijk in Parijs. Dat duel, dat in 2-1 voor Oranje eindigde, was bedoeld om geld op te halen voor de slachtoffers van de watersnoodramp, enkele weken daarvoor. Oranje trad in Parijs aan met een team dat bestond uit profs die in het buitenland speelden. Nederland kende op dat moment nog geen profvoetbal.
Betaald voetbal De wedstrijd in Parijs wordt gezien als de aanleiding voor het ontstaan van betaald voetbal in Nederland. Een jaar later werd de eerste betaald voetbalwedstrijd in Nederland gespeeld.
Speciale gast Nederland en Frankrijk arrangeerden in 2004 een oefenwedstrijd om de 'watersnoodwedstrijd' van 51 jaar daarvoor te herdenken. De Munck was speciale gast bij dat duel, samen met Cor van der Hart, Rinus Schaap en Gerrit Vreeken, op dat moment de enige overlevenden van het elftal dat in Parijs speelde. Ze kregen in Rotterdam een jubileumspeld die ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het betaalde voetbal was ontwikkeld.
Schorsing De Munck werd in het begin van de jaren vijftig, toen voetbal nog werd gezien als een amateursport, voor een jaar geschorst door de KNVB omdat hij geld zou hebben aangenomen bij Sittardse Boys. Hij vertrok daarop naar de Duitse club 1. FC Köln. Na zijn actieve voetbalcarrière werkte 'de Zwarte Panter' als trainer bij Vitesse, Club Brugge en Lierse SK.
De Zwarte Panter De Munck verwierf zijn legendarische bijnaam De Zwarte Panter vanwege zijn charismatischeverschijning, zwart haar en zwart shirt, en katachtige reflexen.