Werkstraffen, huisarrest en boete bij snelrechtzitting

MIDDELBURG - Acht mensen die zich hebben misdragen tijdens de jaarwisseling stonden dinsdag voor de rechter. U hoort een verslag van Jan Parent:
Zwaarder Tijdens de tweede zittingsdag op vrijdag komen de zwaardere gevallen aan bod. Drie mensen staan dan terecht. Een zou een vuurpijl hebben afgeschoten naar een politieman. Twee anderen zouden politiemensen hebben verwond.
Straf In de eerste zaak is een uitspraak gedaan. Een 20-jarige Vlissinger is schuldig bevonden aan het beledigen van twee agenten. Hij moet een boete betalen van 600 euro. Twee andere Vlissingers, van 20 en 25 jaar, hebben werkstraffen gekregen voor hun aandeel in een vechtpartij. Het gaat om werkstraffen van 80 en 120 uur. Bovendien hebben ze voor de komende jaarwisseling huisarrest gekregen. Een 22-jarige man uit Terneuzen moet ook thuis blijven de komende jaarwisseling. Bovendien heeft hij een werkstraf gekregen van 80 uur voor het verzetten bij aanhouding in Vlissingen tijdens oud-en-nieuw.
Container Voor het opblazen van een container in Breskens met strijkers zijn lagere werkstraffen uitgedeeld . Drie mannen van 20 en 21 jaar moeten voor 10 tot 40 uur werken. Eén van hen moet ook met oud en nieuw van 21.00 tot 9.00 uur thuis blijven.
Esther Bethlehem van het Openbaar Ministerie legt uit waarom het OM zwaardere straffen dan normaal eist, en vertelt over het onderscheid tusssen snelrecht en supersnelrecht: