Nog geen maatregelen tegen resistente bacterie

MIDDELBURG - De resistente bacterie werd vooral aangetroffen in vlees, met name kip. Maar nu dus ook in verschillende groenten, zo blijkt uit onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.
Antibiotica Wanneer mensen de bacterie binnenkrijgen, kan dat hen tot gevolg hebben dat bepaalde antibiotica niet meer aanslaan. Als ze dan een infectie oplopen, moeten andere middelen gezocht worden om de bacterie te behandelen.
Opvallend Wat opvalt in het onderzoek is dat het merendeel van de besmette groenten door de onderzoekers bij de biologische boer zijn gehaald. Als mogelijke oorzaak voor de aanwezigheid van de bacterie wijzen de onderzoekers naar het gebruik van dierlijke mest.
Waarschuwing Maar dat lijkt niet zo aannemelijk, omdat de bacterie ook in kiemende groente zoals taugé is ontdekt. De biologische boer Ard van de Kreeke van 't Hof Welgelegen uit Middelburg waarschuwt voor het trekken van te snelle conclusies en voor onnodige paniek bij consumenten.
Ontwikkelen De onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam pleiten vandaag voor het snel ontwikkelen van nieuwe antibiotica.