Steun voor bouw van tweede kerncentrale

DEN HAAG - VVD, CDA, PVV en SGP zijn voor. Wel vinden zij dat een nieuwe centrale zo veilig mogelijk moet zijn en dat er rekening moet worden gehouden met de lessen die worden geleerd uit de kernramp in Japan. Verslaggever Ferdinand Koppejan volgde het kamerdebat op de voet
Te vroeg D66 stelt dat het nu te vroeg is om te praten over een vergunning voor een nieuwe kerncentrale. Volgens die partij moet Nederland dat pas doen als de lessen uit Japan helemaal duidelijk zijn. Minister Verhagen zei dat hij op zijn vroegst in 2014 een vergunning zal verstrekken. Daarom is er nog tijd genoeg om de lessen uit Japan in de vergunning mee te nemen.
Greenpeace Op het moment dat minister Verhagen zijn nucleaire ambities wilde toelichten, roerden 24 actievoerders van Greenpeace zich. Zij hielden hun handen omhoog, waarop een anti-kernenergie symbool te zien was. Ze lieten zo in stilte blijken dat ze de ambitie van Verhagen niet onderschrijven.
Borssele Minister Verhagen heeft onlangs nog aangegeven dat Borssele de aangewezen plek is voor een nieuwe kerncentrale. Volgens hem kan er daar voorlopig maximaal één bijgebouwd worden. Er zijn twee bedrijven in de race voor een vergunning: Delta en ERH. Zij hopen dat ze in 2015 kunnen beginnen en de nieuwe kerncentrale zou dan in rond 2019-2020 elektriciteit kunnen leveren.

Delta

Een woordvoerder van energiebedrijf Delta liet na afloop weten tevreden te zijn met het debat en zei dat de aanvraag van de vergunning voor de bouw van een nieuwe kerncentrale een stapje dichterbij is gekomen.