Robesin ergert zich aan spoeddebat

DEN HAAG - Het gesprek ging over de keuze die het statenlid van de Partij voor Zeeland zou maken bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Op 23 mei mogen alle statenleden in Nederland hun stem uitbrengen voor de Eerste Kamer.
Johan Robesin:
Oppositie De oppositie vond dat de premier met dat gesprek zijn boekje te buiten is gegaan. De PvdA, D66, GroenLinks en de SP wilden weten of Rutte en Wilders toezeggingen of beloftes hebben gedaan aan Robesin.
Een overzicht van het debat:
Rutte en Wilders Rutte en Wilders ontkenden dat in alle toonaarden en wilden niet ingaan op de inhoud van het gesprek. Ook Robesin zelf wilde na afloop geen details over het gesprek geven. Wel wilde hij kwijt dat het ging over de problemen bij de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF).
OSF Die partij zou bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer onvoldoende stemmen krijgen voor een zetel en wil daarom gaan samenwerken met 50PLUS van Jan Nagel. Daardoor is Robesin gaan twijfelen over de partij waar hij op gaat stemmen. Een dag na het gesprek met Rutte en Wilders heeft Robesin besloten dat zijn stem naar één van de coalitiepartijen gaat. Hij onderstreept dat hij in het gesprek met de twee Haagse politici niet onder druk is gezet.
Onwaarheden Robesin stelt dat de bijdrage van de oppositie in het debat voor een groot deel was gebaseerd op onwaarheden. Hij zegt dat oppositiepartijen foute conclusies trokken en dat hij verschillende keren fout is geciteerd. Hij gaat een brief naar de Tweede Kamer sturen om zijn ongenoegen te uiten.
Email Volgens Jan Nagel van 50PLUS heeft Robesin in een korte email op 22 maart zijn steun beloofd aan de OSF:
"Geachte bestuur van de OSF,
Ik verklaar mij akkoord met de kandidatenlijst voor de OSF en zal deze op 23 mei a.s. steunen.
Hoogachtend, Johan Robesin, voorzitter Statenfractie Partij voor Zeeland (PvZ)"
Robesin was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar op deze email.