Nominaties Zeeuwse Sportprijzen bekend

OOST-SOUBURG - Op donderdag 24 februari worden in theater de Mythe in Goes de Zeeuwse sportprijzen van 2010 verdeeld tijdens het Zeeuws Topsportgala. De genomineerden in de zes verschillende categorieën zijn dus nu al bekendgemaakt. Van Minde dankt zijn nominatie vooral aan het WK turnen in Rotterdam. De turner uit Goes mocht daaraan meedoen als vervanger van de geschorste Yuri van Gelder en presteerde goed. Mede dankzij zijn optreden haalde de Nederlandse ploeg de doelstelling: plaatsing voor het WK van volgend jaar. De uit Terneuzen afkomstige De Die leverde goede prestaties tijdens het EK en het NK kortebaan. Bij het EK in Eindhoven zwom hij op de 200 meter vrije slag voor het eerst een internationale finale, waarin hij zesde werd. Bij het NK in Amsterdam won De Die drie gouden medailles. Hans-Peter Minderhoud uit Westkapelle is de derde genomineerde. De dressuurruiter won met de Nederlandse ploeg goud bij de Wereldruiterspelen in Kentucky. Minderhoud, die individueel een minder jaar had, leverde daaraan een belangrijke bijdrage. Hij was met de dressuurploeg ook genomineerd als nátionaal sportploeg van het jaar, maar zag gisterenavond die prijs aan zich voorbij gaan.
Dames Bij de dames gaat de strijd tussen judoka Tess van 't Westende, tennisster Angelique van der Meet en amazone Thamar Zweistra. De Vlissingse Van 't Westende verraste met een bronzen medaille op het Nederlands kampioenschap judo. Ze klopte in de klasse tot 57 kilogram ondermeer titelverdediger Michelle Diemeer. Van der Meet timmerde aan de weg in de internationale tenniswereld. De speelster uit 's Heer Abtskerke won meerdere Internationale toernooien, waaronder het futuretoernooi in Middelburg. Op de wereldranglijst steeg ze honderden plaatsen en staat ze nu in de top vierhonderd. Amazone Thamar Zweistra uit Schore is de derde genomineerde vrouw. Zweistra bereikte met haar paard Othello meerdere nationale podiumplaatsen op Grand Prix niveau. Met een aantal jonge paarden behoort ze tot de nationale top.
Sportploeg De zaalvoetballers van Groene Ster Vlissingen zijn samen met de basketballers van BC Vlissingen en de voetballers van JVOZ D1 genomineerd voor de titel Sportploeg van het jaar. Groene Ster werd voor het derde jaar op rij kampioen en speelt nu in de nationale eerste divisie. De Vlissingse zaalvoetballers doen het ook daarin, met een derde plaats, goed en zitten ook nog in het nationale bekertoernooi. Zo'n bekertoernooi is vooral de reden voor de nominatie van BC Vlissingen. De basketballers bereikten als enige niet-eredivisieploeg de kwartfinale waarin het in een bomvolle Baskensburg tegen Amsterdam speelde. Het debuut in de eerste divisie verliep ook succesvol, want BC Vlissingen kwam niet in degradatieproblemen en staat dit seizoen zelfs bovenaan. JVOZ D1 is de derde genomineerde ploeg. Het team van trainer Gérard de Nooijer dwong promotie af naar de eerste divisie. Dat is het hoogste niveau van Nederland.
Sporttalent De genomineerden voor de titel sporttalent van 2010 zijn zwemmer Bjorn Scherbeijn uit Aardenburg, die vijf gouden medailles won bij het NK kortebaan, zeiler Igor van Zalinge uit Vlissingen, die Europees kampioen werd in de Flash-klasse en zwemster Manon Minneboo uit Vlissingen die zich plaatste voor de jeugd Olympische Spelen.
Aangepaste sporters In de categorie aangepaste sporters met een lichamelijke beperking zijn amazone Tessa van de Vrie-Baaijens, wielrenner Arnold Polderman en zitskiër Kees-Jan van der Klooster genomineerd. Bij de aangepaste sporters met een verstandelijke beperking gaat de strijd tussen de wielrenners Irma van Duyn, Tonny Hoogstraate en Joannathan Duinkerke.