Geschiedenis

Omroep Zeeland is sinds 1 januari 1990 de regionale publieke media-instelling voor de provincie Zeeland, gevestigd in Oost-Souburg. Op 1 januari 1990, op de eerste seconde van het nieuwe jaar, klinkt voor het eerst de begintune van Omroep Zeeland. De Zeeuwse regionale radio begint, als dertiende en laatste regionale omroep van het land.

Lange adem

De oprichters van Omroep Zeeland hebben een lange adem nodig. De Zeeuwse Culturele Raad begint in 1965 met een werkgroep die de komst van een regionale omroep voorbereidt. Concreet wordt het pas in 1975 als de raad een nieuwe impuls geeft aan het initiatief. Radio zal het eilandenrijk Zeeland binden, denkt de Zeeuwse Culturele Raad; bovendien kan een omroep goede diensten bewijzen bij rampen en stormvloed.

Eerste minuten radio

In 1988 gaan Provinciale Staten akkoord met de oprichting van een regionale omroep. De stichting Omroep Zeeland wordt opgericht met een bestuur waarin tal van maatschappelijke organisaties in Zeeland zijn vertegenwoordigd. Het oude gemeentehuis van Oost- en West-Souburg aan de Kanaalstraat in Oost-Souburg wordt omgebouwd tot studiogebouw en personeel wordt aangesteld, zodat op 1 januari 1990 de uitzendingen kunnen beginnen. Luister mee naar de eerste minuten van Omroep Zeeland.

Televisiezender

In het begin wordt twee uur per werkdag uitgezonden. Stukje bij beetje worden er uren toegevoegd, zo ook het personeelsbestand. In 1995 verschijnen de eerste plannen om een tv-zender op te zetten. Nadat de landelijke overheid toezegt om een deel van de kosten op zich te nemen kan het plan in Zeeland verder worden ontwikkeld. De eerste tv-uitzending van Omroep Zeeland is een feit op 1 oktober 1997.

Internet

Op internet is Omroep Zeeland vanaf 1996 actief. De omroep is voorloper op het gebied van internet, als eerste regionale omroep met een eigen website. Daarna heeft Omroep Zeeland zich verder ontwikkeld tot een modern multimediabedrijf dat actief is op radio, televisie, (mobiel) internet en sociale mediakanalen.