Thijs de Lange zet goede vorm voort met vijfde plaats in Poolse rittenkoers

Thijs de Lange blijft in uitstekende vorm verkeren. In de Poolse wielerronde Course Cycliste Solidarnosc eindigde de renner uit Kattendijke op de vijfde plaats in het algemeen klassement en won hij voor het tweede jaar op rij de bergtrui.
Thijs de Lange
Thijs de Lange wint het bergklassement en eindigt vijfde © Metec-Solarwatt Cycling Team
Vorig jaar kroonde De Lange zich al tot bergkoning in dezelfde wielerronde, en ook dit jaar leek die trui weer zijn prioriteit. In de middagetappe van de eerste dag waren de eerste bergpunten te verdienen en trok de Zeeuw in de aanval. De Lange kwam net te kort in de sprint en werd tweede op de enige klim van de dag, achter de Pool Mateusz Grabis. In de tweede etappe sloeg De Lange alsnog toe.

Ontsnapping

Daarin ontsnapte de Kattendijker in een groep met nog vijf anderen. Grabis ontbrak, waardoor De Lange genoeg had aan een paar punten om de trui over te nemen. Gaandeweg de etappe werd echter duidelijk dat er meer inzat dan alleen de bergpunten, want de voorsprong van de vluchters was groot. Op de steile klim Slopnice pakte De Lange de laatste punten van de dag en verzekerde zich daarmee van de winst in het bergklassement, zolang hij de ronde uit zou rijden. Met nog dertig kilometer te gaan was de voorsprong op het peloton meer dan ruim genoeg om voor te blijven, waarna de kopgroep het samen ging uitvechten voor de dagzege. De Lange kon in de sprint niet volgen en werd vijfde op acht seconden van de Belgische dagwinnaar Timo Kielich.
Wel had de renner van Metec-Solarwatt hiermee een voorschot genomen op een goede eindklassering. Het peloton kwam pas op vier minuten binnen en met twee vlakke etappes voor de boeg was het voor De Lange niet moeilijk om die voorsprong vast te houden. Een plekje opschuiven lukte niet, waardoor de vijfde plaats na de tweede etappe ook de eindklassering wordt. Kielich sloot de ronde af als eindwinnaar.
Met deze vijfde plaats zet De Lange weer een goed resultaat neer, nadat hij in juni zijn eerste profoverwinning boekte met een indrukwekkende solo.