Indiër Bharathakoti wint HZ schaaktoernooi

Bij de 24e editie van het internationale HZ schaaktoernooi waren alle ogen gericht op de Oekraïense oud-wereldkampioen Ruslan Ponomariov, maar de eindzege ging verrassend naar Harsha Bharathakoti. De schaker uit India profiteerde optimaal van de remises van Ponomariov in de achtste en negende ronde.
Bharathakoti wint HZ schaaktoernooi
Bharathakoti verloor van de negen partijen er slechts eentje. In de vierde ronde was Shreyas Royal te sterk voor de Indiër. Achter Bharathakoti werden zeven spelers gedeeld tweede, waaronder Ponomariov. De wereldkampioen van 2002 tot 2004 verloor geen partij, maar speelde wel vier keer remise. Op de slotdag kwam Ponomariov remise overeen tegen de Rus Vyacheslav Ikonnikov, speler van Het Witte Paard uit Sas van Gent.

Gedeeld negentiende

De Zeeuwse schakers konden in Vlissingen niet mee met de absolute top. Koen Leenhouts uit IJzendijke lag na zes rondes nog gedeeld tweede maar verloor twee van zijn laatste drie partijen. Leenhouts werd uiteindelijk gedeeld negentiende, net als Joey Grochal uit Goes en Peter Kalisvaart uit Terneuzen. De drie eindigden met zes punten uit negen partijen.
Schaken HZ Toernooi Harsha Bharathakoti
Harsha Bharathakoti wint de 24e editie van het HZ schaaktoernooi in Vlissingen © HZ toernooi

Fijn toernooi

De organisatie kijkt met een goed gevoel terug op het toernooi in het atrium van de HZ. Het ging twee jaar lang niet door vanwege corona. "Na twee jaar snakte iedereen er weer naar. Het is goed verlopen en mensen zijn enthousiast. Een fijn toernooi", vertelt voorzitter Hans Groffen.
In die twee jaar is er ook veel veranderd qua deelnemersveld op het toernooi. Vooral de jonge aanwas viel de voorzitter op. "Een aantal jeugdspelers is een stuk sterker geworden. Zij hebben de afgelopen jaren alleen online kunnen spelen, maar zij hebben flinke vorderingen gemaakt."
Volgend jaar wordt het toernooi voor de 25ste keer gehouden.