Bijrol Van Anrooij in gouden race Van Vleuten

Bij het WK wielrennen voor vrouwen in het Australische Wollongong heeft Shirin van Anrooij geen rol van betekenis kunnen spelen. De wielrenster uit Kapelle gold als een van de kanshebbers voor de wereldtitel bij de beloftes, maar moest zich schikken in een dienende rol voor de kopvrouwen van het Nederlandse team.
Wielrennen Shirin van Anrooij WK
Shirin van Anrooij in actie op het WK wielrennen in Wollongong © Orange Pictures
Voor het eerst werd ook in de categorie onder-23 bij de vrouwen een WK verreden. De beloftes deden dit wel als onderdeel van de elite-wedstrijd. Mede door het wegvallen van Demi Vollering, die door corona niet kon starten, betekende dat dat Van Anrooij niet voor eigen succes bij de onder-23 categorie kon rijden.
Al vroeg in de koers moest de Zeeuwse lossen, maar niet veel later kon ze weer aansluiten bij de voorste groep. Met nog zo'n 55 kilometer te gaan meldde Van Anrooij zich op kop van het peloton en met haar kopwerk haalde ze een kopgroep van drie rensters terug. Na haar aflossing liet Van Anrooij zich afzakken en reed ze op ruime achterstand van de kop van de wedstrijd de koers uit.

Bescheiden aandeel

Daarmee had Van Anrooij een bescheiden aandeel in het succes van de Nederlandse ploeg. Annemiek van Vleuten reed rond met een gebroken elleboog, opgelopen bij een val in de mixed relay, maar troefde in de laatste kilometers haar concurrenten af en pakte verrassend de wereldtitel. Van Anrooij kwam bijna 7,5 minuut later als 51e over de streep en werd twaalfde bij de beloftes. Vorige week veroverde de Bevelandse de zilveren medaille bij de tijdrit voor beloftes.