Monsterontsnapping Timo de Jong beloond met achtste plek in Limburg

Wielrenner Timo de Jong uit Goes heeft een hoofdrol gespeeld in de Volta Limburg Classic, waarin hij de hele dag voor het peloton uitreed. In de natte eendagskoers in het zuidwesten van Limburg ging de Goesenaar als eerste renner in de aanval, waar hij nagenoeg de hele wedstrijd zou vertoeven. Pas in het laatste deel moest hij een groep laten gaan, met daarin ook winnaar Kaden Groves uit Australië.
wielrennen volta limburg classic Timo de Jong
Timo de Jong (uiterst links) in de kopgroep op de Gulperberg in de Volta Limburg Classic © ANP
De Jong, die rijdt voor VolkerWessels, sprong heel vroeg in de wedstrijd weg en kreeg oorspronkelijk gezelschap van vijf andere renners. Naarmate de wedstrijd vorderde en andere teams in de gaten kregen dat de kopgroep wel eens succesvol kon zijn, staken nog vijf anderen over naar de koplopers. Daarbij ook Groves.
De Jong deed zijn werk vooraan uitstekend en was medeverantwoordelijk voor de voorsprong, maar moest met nog 45 kilometer te gaan toezien hoe een groep van vijf zich afsplitste van de rest.
De Zeeuw was niet bij machte om de ontsnappers te volgen, maar bleef achter hen wel voor het peloton uitrijden. In het zog van de verbrokkelde groep van vijf, waar Groves in de sprint te snel was voor Maxim van Gils, bleef De Jong mee peddelen. Uiteindelijk zou hij vijf minuten na de winnaar over de streep komen, op de achtste plek.
Naast De Jong kwamen er nog vier Zeeuwen aan de start. Milan Vader en Nick van der Lijke, beiden uit Middelburg, eindigden respectievelijk 34e en 36e op meer dan viertien minuten van Groves, Thijs de Lange (Kattendijke) en Jochem Kerckhaert (Schoondijke) reden de wedstrijd niet uit.
Bij de dameseditie van dezelfde koers kwamen de Zeeuwen ook goed voor de dag. Maureen Arens uit Kruiningen eindigde als elfde, Rosita Reijnhout uit Wolphaartsdijk werd zeventiende.