Te drukke agenda of te oude spelers, steeds meer herensportteams verdwijnen uit Zeeland

Het sportseizoen loopt op zijn einde en dat betekent ook dat we bepaalde teams na de zomer niet meer terugzien. Het eerste herenteam van Handbal Combinatie Zeeland en basketbalclub BC Vlissingen trekken de stekker eruit omdat het niet meer haalbaar is.
BC Vlissingen fastbreak
Dit beeld gaan we komend seizoen niet meer zien © Theo Theune
Te oude spelers, te ver reizen of een te druk privéleven zijn de meest gehoorde redenen om te stoppen. Voor BC Vlissingen betekent dat na dertig jaar de mannen afscheid nemen van het hogere niveau basketbal, wat rest zijn twee vrouwenteams bij de club. Fusieclub Handbal Combinatie Zeeland had twee jaar geleden al besloten om met drie clubs te fuseren om de teams bij elkaar te houden, maar ook daar is het niet gelukt.

Veel emoties

"Het heeft me geraakt. De sport gaat me echt aan het hart en ik vind het heel erg. Met veel jongens heb ik lang samen gespeeld", vertelt aanvoerder Jeroen Kole. Coach Tommy Verwest heeft er veel aan gedaan om tijdens die fusie het team bij elkaar te houden, maar tot zijn eigen teleurstelling is dat niet gelukt. "Dit seizoen heb ik daar heel veel last van gehad. Je ziet het niet aankomen, maar eigenlijk ook weer wel. Ik was er soms wel kwaad over", zegt de trainer.
De coach heeft meerdere wedstrijden moeten afgelasten omdat hij niet genoeg spelers had. En dat is juist het probleem. "Er is geen onenigheid en er is ook geen ruzie. Het is gewoon het probleem dat veel spelers niet meer genoeg tijd hebben", zegt Verwest.
Uiteindelijk droogt het dan een keer op.
Tom Joziasse - bestuurslid
Tegen dat probleem loopt ook het team van BC Vlissingen aan. "Het is heel erg jammer. We waren toonaangevend in Zeeland, alleen nu is er te weinig doorstroming en aanvulling van andere teams. Een paar jaar geleden hadden we al geen jeugdteam meer, dus je ziet het wel aankomen. Uiteindelijk droogt het dan een keer op", zegt bestuurslid Tom Joziasse.

Toekomst plannen

Niet alleen coach Verwest baalt van de situatie, ook Rakhes Angnoe is niet blij met de situatie. "Het is pijnlijk", zegt de coach die zelf ook bij BC Vlissingen heeft gespeeld. Hij spreekt positief over het team waar het gezellig is en waar de jongens al lang met elkaar spelen. "Jongens zijn op leeftijd en ze moeten veel reizen, dat kun je niet een eeuwigheid volhouden. Je moet een keer verder", zegt Angnoe.
Verschillende spelers van beide clubs gooien de handdoek nog niet in de ring en gaan verder kijken bij een andere club. Zo gaat basketballer Thijs Beumer bij Falco in Gent spelen en aanvoerder van het handbalteam Jeroen Kole gaat in Brabant kijken voor een nieuw team.