Boven Water

Uitzending van maandag 7 januari 2013 om 10:35

Delen

Kuitert is een rustige en knappe man. Alles wat hij doet is beheerst, zoals hij gaat zitten, zoals hij praat. Hij heeft nog steeds iets van een dominee. Hij is erg op de luisteraar gericht, is geneigd in het algemeen te spreken en zijn persoonlijke belevenis te abstraheren.

Terwijl zijn verhalen juist het meest interessant zijn als hij echt over zichzelf en zijn gevoelens praat. Dominee Kuitert woont tegenwoordig in Amstelveen. Hij heeft een grote studeerkamer bekleedt met boekenkasten. Hier zit hij elke morgen om 9.00 vast achter zijn computer te schrijven. Twee dagen in de week schrijft hij niet, dan past hij op zijn kleinzoon.

Kuitert is hoogleraar theologie geweest en heeft vele boeken op zijn naam staan. Elk nieuw boek van Kuitert is direct spraakmakend. Zijn eigenzinnige geloofs- en bijbelinterpretatie roept nog steeds veel weerstand op in gelovige kringen. Kuitert is geen echte Zeeuw, sterker nog, hij heeft maar vijf jaar in Zeeland gewoond.

Deze vijf jaar besloegen echter de jaren 1950 tot en met 1955. Daarmee was hij precies dominee ten tijde van de ramp. De ramp heeft voor hem een keerpunt in het geloof betekend. In zijn gehele oeuvre is de invloed van de ramp kenbaar.