Roestige Reus geeft zich gewonnen

Uitzending van zondag 6 mei 2018 om 20:30

Meer info: http://www.omroepzeeland.nl

Delen

Jarenlang lag hij op de bodem van het Veerse Meer; het wrak van de Duitse Mijnenlegger de MFP -920 DM. Gezonken in het voorjaar van 1944, nadat het daarvoor talloze mijnen had gelegd voor de kust van Zeeland.

Het wrak is jarenlang ongemoeid gebleven maar in de jaren tachtig werd het herontdekt en veranderde in een geliefd duikobject voor sportduikers. Omdat er niet met zekerheid gezegd kon worden of er nog munitie aan boord van het wrak lag, besloot Rijkswaterstaat dat de mijnenlegger geborgd moest worden. Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp hoopte de restanten van het wrak op hun terrein te kunnen tentoonstellen.

In het najaar van 2013 hebben Rijkswaterstaat, de 105 Geniecompagnie Waterbouw van de Koninklijke Landmacht en de Defensie Duikgroep van de Koninklijke Marine, de handen in één geslagen. Deze drie partijen hebben in vijf weken tijd, de mijnlegger opgeruimd.

In de -Roestige reus geeft zich gewonnen- is te zien hoe deze operatie verloopt. Met een nauwkeurige precisie wordt de mijnenlegger geruimd. Niet alles verloopt echter volgens planning, het wrak ligt bedolven onder een dikke laag zand en tot overmaat van ramp, breekt de mast van de kraan, waar het wrak mee omhoog getakeld wordt.