thumbnail
Marleen Bardolf

Kijken in de keuken

Uitzending van woensdag 13 januari 2021 om 17:10

Delen

Na een carrière in de mode raakte Marleen Bardolf in de ban van de Chinese geneeskunde. Koken met kruiden is dan ook helemaal aan haar besteed. Juist in deze tijd van corona komen de antibacteriële eigenschappen van bepaalde kruiden goed van pas! Ze kookt voor de man die haar op het pad bracht van de Chinese geneeskunde: Hans Visser uit Oost-Souburg.

Ingrediënten:
-
1 dosis liefde
- 4 kemirienoten
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 2 tl. Sambal Oelek Trassi
- 2 tl. Laos (poeder of vers geraspt)
- 500 gr. groenten (bijv. 100 bloemkool, 100 sperziebonen, 100 wortel, 100 aardappel, 100 witte kool)
- 2 eetlepels olie
- 5 dl. bouillon (van een tablet)
- 30 gr. santen van een blok
- stukje Javaanse suiker / Gula Djawa of lepel Arenga (gemalen Javaanse suiker)
- 1 spriet Sereh
- 1 Salamblad

Bereiding:
- Pof de kemiries in een droge koekepan, onder regelmatig omscheppen. Intussen uien snipperen.
- Wrijf de gepofte noten daarna fijn, samen met de gesnipperde ui, knoflook, sambal en laos.
- Snij de groente in niet te kleine stukken.
- Fruit het kruidenmengsel in de hete olie lichtbruin en voeg de groenten erbij. Laat het geheel even fruiten.
- Schenk de bouillon erbij en voeg de santen, Javaanse suiker, sereh en het salamblad toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat ca. 20 minuten pruttelen. De groenten mogen niet te gaar worden.
- Serveer met rijst.

Dit gerecht is normaal gesproken onderdeel van een Indische rijsttafel. Omdat bij de Indische rijsttafel meestal droge rijst wordt geserveerd is een sajoer erg welkom als een soort saus.

Selamat malam,

Marleen Bardolf