Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam spreekt op donderdag 5 mei 2022 in de Sint Jacobskerk in Vlissingen de H.M. Van Randwijklezing uit. De lezing wordt rechtstreeks uitgezonden om 11.00 uur bij Omroep Zeeland. Het thema is 'Vrijheid, wat mag het kosten?'. Ahmed Aboutaleb is een Nederlandse bestuurder en politicus van Marokkaanse afkomst. Hij is sinds 2009 burgemeester van de gemeente Rotterdam.

De lezing is genoemd naar de schrijver, journalist en verzetsheld H.M. van Randwijk (1909-1966) - en is sinds 2005 vast onderdeel van het Bevrijdingsfestival Zeeland. In de lezing staan de begrippen vrijheid en verdraagzaamheid centraal. Eerdere sprekers waren onder andere prinses Mabel, Max van der Stoel, Jan Marijnissen, David Reybrouck en Inez Weski. De laatste - alternatieve - Van Randwijklezing werd in 2020 door Sigrid Kaag gehouden in de Oranjemolen in Vlissingen.

Heb je de uitzending gemist? Op onze website en via de app is de lezing terug te zien en aanstaande zondag 8 mei wordt de lezing nogmaals op televisie uitgezonden om 12.00 uur.