Kijk hier de volledige herdenking terug

Herdenking Watersnoodramp

Het is dit jaar 71 jaar geleden dat de dijken in Zeeland en andere delen van Zuidwest-Nederland doorbraken. In het rampgebied vielen 1.836 slachtoffers, waarvan 865 in Zeeland. Daarmee was Zeeland de zwaarst getroffen provincie. Omroep Zeeland staat stil bij de impact die De Ramp had en nog steeds heeft.

Onze verslaggevers zijn bij verschillende herdenkingslocaties en doen verslag op radio, televisie en online. De complete herdenking is vanaf 10.00 uur live te volgen via deze website en op de Facebookpagina. Ook vind je hieronder de special Ik ben van 53 en een selectie Trugkieke over de ramp.

Spoor van vernietiging
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 trof een vloedramp Nederland. Ondanks waarschuwingen van het KNMI onderschatte men het gevaar. Om 02.00 uur begon het water al over dijken en vloedplanken te stromen. Dijkbreuken volgden.

Opgezweepte water

Het zeewater vindt zijn weg naar de lagere gebieden van Zuid-Holland. Een groot deel van Schouwen-Duiveland overstroomt, behalve het duingebied op de Kop van Schouwen en enkele polders bij Zonnemaire. Hetzelfde geldt voor Goeree-Overflakkee, met uitzondering van de duinzijde en enkele polders bij Melissant en Dirksland. Het opgezweepte water veroorzaakt verwoesting: huizen storten in en land wordt overspoeld, resulterend in een grote ravage met veel slachtoffers.

De Ramp in beeld

Kijk hieronder naar de special Ik ben van 1953 en naar de thema uitzending watersnoodramp van Trugkieke.

Ik ben van 1953
De documentaireserie vertelt het verhaal van de watersnoodramp via 70 unieke objecten. Van bijzondere kunstwerken tot zeer persoonlijke bezittingen van ooggetuigen en nabestaanden. Bezittingen die op het eerste gezicht heel alledaags zijn. Totdat hun verhaal uit 1953 erbij verteld wordt.

Nóóit spraken nabestaanden over de verschrikkelijke herinneringen van 1953. De pijn en het trauma was te groot. Maar bij het doorspitten van hun eigendommen komt het verhaal weer naar boven. Tijdens het vasthouden van deze spullen besluiten veel ooggetuigen om alsnog hun verhaal te vertellen.

Trugkieke | Watersnoodramp
Trugkieke laat met oude foto's en beeldmateriaal uit 1953 de impact van de Watersnoodramp in Zeeland zien.

De herdenking Watersnoodramp 2024 is donderdag vanaf 1 februari bij ons te volgen via radio en televisie. De herdenking in Ouwerkerk is vanaf 10 uur live te volgen via deze website.