Wat is de invloed van de watersnoodramp op een mensenleven en op de Zeeuwse samenleving? In de serie Boven Water het antwoord aan de hand van tien portretten. Sporen van de ramp worden zichtbaar door persoonlijke verhalen, beelden en associaties. Boven Water is een serie uit 2002.

Meer over de Watersnoodramp:

Watersnoodramp|Getuigenissen|Nacht van de Ramp
|Trugkieke 1953

Alleen

Jan Clement zat tijdens de watersnoodramp met zijn ouders broer en zus op zolder. Jan dacht dat het huis het niet zo houden en sprong in het water en klom op een dijk. Vlak na zijn sprong stortte het huis in. Zijn hele famlie is omgekomen.

 

Familie Los

Johan Los verloor tijdens de ramp zijn vader, zus en oudste dochter Willie. Twee weken later werd hij opnieuw vader van een dochter. Johan moest haar naam opgeven bij de burgelijke stand. In alle consternatie noemde hij haar Willie, naar zijn overleden dochtertje.

 

De redding

Wim Schot voer tijdens de ramp samen met zijn oom Jan met een roeiboot door de polders van Zierikzee en heeft vele mensen van daken gehaald en naar het land gebracht. De verhalen van Wim klinken als goede jongensboeken en spreken zeer tot de verbeelding.

 

De verwerking

Stoffel van der Wekken heeft tijdens de ramp 19 familieleden verloren. Hij was toen 23 jaar. Stoffels herinneringen zijn haarscherp. Hij weet nog precies de geur van lijken, hoe een beest in doodsangst klinkt en de kleur van een gevonden drenkeling.

 

Overleven

Het verhaal van Stoffel van Mourik is spectaculair. Tijdens de rampnacht is hij op een stuk dak de hele Oosterschelde over gedreven. Zijn vader heeft hetzelfde gedaan. De rest van de familie is omgekomen tijdens de ramp.

 

De verbeelding

Flip de Rijke heeft de ramp niet meegemaakt, maar probeert de ramp in beeld te brengen aan de hand van foto's. Verschillende ooggetuigen zijn veel vergeten en zelfs de fotografen ter plekke weten niet meer te vertellen wat ze op de foto zien.

 

De dominee

Dominee Kuitert heeft van 1950 tot en met 1955 in Zeeland gewoond. De ramp heeft voor hem een keerpunt in het geloof betekend. In zijn gehele oeuvre is de invloed van de ramp kenbaar.

 

Het zwijgen

Tijdens de ramp verloor Bets haar vader en broer. Het ergste was dat het weken duurde voordat ze gevonden werden. Weken van onzekerheid. Bets was verzot op haar vader. Haar moeder sprak nooit mee over het verlies, daar leed Bets het meest onder.

 

Door kinderogen

Veel mensen hebben nare herinneringen aan de watersnoodramp overgehouden. Toch vonden sommigen het spannende en fijne tijd. Drie personen uit  vertellen erover. Het is fascinerend hoe verschillend de herinneringen zijn.

 

De weg van de brandweer

Jan Huuskes vertelt het verhaal van de ramp als een detective. Oude rapporten bewijzen dat de dijken niet hoog genoeg waren. Jan was gemeenteambtenaar in Halsteren. Na de ramp zag Jan het als zijn taak goed t ezorgen voor de polder van Halsteren en haar inwoners.