Serie afleveringen van Trugkieke in het teken van de Watersnoodramp in Zeeland. Met nog nooit eerder vertoonde beelden in kleur.

Meer weten over de ramp:

Watersnoodramp|Boven Water|Getuigenissen
|Nacht van de Ramp

 

Bewoners keren terug in huis

Beelden van de enorme inspanningen die moesten worden geleverd om Schouwen en Duiveland weer droog te krijgen. De dichting van het gat in de Schelphoek en de strijd die geleverd moest worden bij de sluiting van het gat van Ouwerkerk. Dat lukt pas in november 1953. Met kerst keren de eerste bewoners hier terug naar hun woningen voor zover die nog bewoonbaar zijn. Aan het eind beelden van wat  die bewoners  aantroffen nadat de polders zijn leeggepompt.

 

Kruiningen weer droog

 Door drie gaten in de zeedijk is Kruiningen en omgeving in de rampnacht ondergestroomd. Met toepassing van niet alledaagse technieken worden de gaten gedicht. Als dan het land droog valt rest er een enorme puinhoop. Een aflevering over doorzetters, overwinnaars en hoop.Kruiningen weer droog!

 

Stavenisse na de ramp

Als het water is verdwenen worden de handen uit de mouwen gestoken. Die zomer is er eindelijk tijd voor een feest: een dubbel koninklijk bezoek: Koning Haakon van Noorwegen en onze koningin Juliana. Stavenisse herrijst, na de ramp gloort de toekomst.

 

Unieke beelden in kleur van de Ramp

Het is 60 jaar geleden dat Zeeland werd getroffen door de Watersnoodramp. Talrijk zijn de foto's en  filmopnamen  die in de dagen en weken na de rampnacht  zijn gemaakt. In het programma Trugkieke hebben we al heel veel van die filmbeelden vertoond.
Deze aflevering opnieuw beelden van de ramp maar dan op een manier waarop we het nog nooit hebben gedaan: een aflevering volledig  in kleur. Beelden van het ondergelopen  Schouwen en Duiveland en het rampgebied rondom Kruiningen.

 

De kleine verhalen in de Ramp

Tijdens de Watersnoodramp speelden er grote en kleine verhalen. In deze aflevering enkele van die verhalen. Rond Kruiningen liggen  her en der de opgekochte aardappelen van ‘Petaotenkoning’  Kees Meijer opgeslagen. Beelden van de reddingsoperatie van deze  Kruiningse aardappelen. Unieke zijn de reddingsbeelden van de kinderen uit het Schippersinternaat Maria-Oord in Kruiningen. Als zij onder begeleiding van de nonnen aan land komen, staat Adrie Verschoore klaar met zijn filmcamera. Van de familie Dert uit Vlissingen kregen we een nooit vertoonde filmrol  vol beelden van de Vlissingse binnenstad, gefilmd op 1 februari 1953. De enige dag dat de Vlissingse binnenstad onderwater stond.

 

De Ramp op Schouwen-Duiveland

Filmer Wim Bom uit Haamstede filmt na de rampnacht regelmatig het verdronken Schouwen. Een kleine ramp weet hij vast te leggen als hij op paaszondag de nooddijk ziet doorbreken waarmee het water rond Haamstede werd tegengehouden. Ook aandacht voor de evacuatie van onwillige inwoners van Zierikzee. Zij vertikken het om ter wille van de veiligheid hun eiland te verlaten. We zien hoe Prins Bernhard zijn gewicht in de schaal gooit om de mensen tot ontruiming van hun stad over te halen. Maar lukt hem dat?

 

De Ramp in Kruiningen

Hoe groot de kracht was van het water in de rampnacht is goed te zien als we de opnamen bekijken van de veerboot De Willemsdorp. Vanuit de veerhaven wordt deze  kilometers ver de polders ingesleurd. Aan de hand van beelden van verschillende filmers trekken we na de rampnacht hier het ondergelopen gebied in en krijgen we zicht op de enorme ravage die hier is aangericht. Dank zij de hulp van ooggetuigen kunnen we namen plakken bij personen in beeld en weten we de families te achterhalen van de huizen en boerderijen die we in het verdronken land zien passeren.

 

De Watersnoodramp in Stavenisse

Nadat in de rampnacht de Westelijke Zeedijk van het eiland Tholen is doorgebroken stort het zeewater zich op Stavenisse en worden de inwoners overrompeld door deze onverwachte natuurramp. 156 mensen verdrinken die nacht. Het trieste verhaal van de Kerkstraat; alleen al in deze straat vallen er rond de 70 slachtoffers te betreuren. Het was Burgemeester Verburg van Stavenisse die de gevolgen van de ramp in zijn dorp heeft gefilmd. Aan de hand van zijn veelzeggende beelden kunnen we ons een beeld vormen van wat er zich hier heeft afgespeeld.

 

Extra materiaal Trugkieke over Watersnoodramp

Beelden opgenomen in en rond Breskens op één van de eerste dagen na de Rampnacht. Gefilmd door de heer van Melle.

 

Beelden van de dorpen Renesse en Scharendijke na de rampnacht. Gefilmd door Wim Bom uit Haamstede.Beelden van het dorp Waarde en omstreken en van de spoorlijn bij Kruiningen. Filmwerk van Adrie Verschoore uit Kruiningen.