ZeeDocelke zondag een Zeeuwse documentaire

Omroep Zeeland bestaat 30 jaar en wie jarig is trakteert! Vanaf 2 februari zendt Omroep Zeeland elke zondag een documentaire uit die wij eerder hebben uitgezonden. Naast eerder uitgezonden documentaires staan er ook premières op de rol. De documentaires worden uitgezonden op vaste uitzendtijden, namelijk om 12.00 uur,16.00 uur, 20.30 uur en 22.00 uur. En dat doen we het hele jaar door! Bovendien zijn de meeste documentaires na uitzending nog 10 dagen online terug te kijken.

Hieronder vind je een overzicht van de documentaires:

5 april 2020
De Paardenmeesters van IJzendijke

De Paardenmeesters van IJzendijke, een documentaire over de familie van de Vijver, de bekende veeartsen familie uit West-Zeeuws Vlaanderen. Regisseur Karina Meeuwse maakte in 2003 dit portret van Pol van de Vijver, zijn zonen Mark en Frank en zijn broer Karel. Zij volgde de familie, hun fascinatie voor het trekpaard en de ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Begin maart overleed Pol van de Vijver op 81-jarige leeftijd. Als herinnering aan Pol van de Vijver: De Paardenmeesters van IJzendijke.

12 april 2020
Afscheid van de Zeeuwse leeuw

Afscheid van de Zeeuwse leeuw, is een documentaire van Stefan Nijpjes uit 2016. De carrière van wielrenner Johnny Hoogerland is er één met hoogte- en dieptepunten. Zijn grootste succes haalt Hoogerland in 2013 als hij Nederlands kampioen wordt. Het diepste dal is een ongeval in Spanje waarbij hij wordt aangereden door een auto. Het ongeluk kent een diepe nasleep; Hoogerland wordt mentaal nooit meer de oude en hangt na drie mindere jaren zijn fiets definitief aan de wilgen.

“Een Achterhuis in Axel” en “Een echte Peereboom” is een dubbelportet van twee Joodse families die nog geen weet hadden van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. De verhalen worden verteld aan de hand van de collectie 8 mm-films van Maurits Schaap en Max Peereboom. Beide amateurfilmers legden hun dagelijks leven vanaf de jaren ’30 consequent vast. Rebecca van Wittene, regisseur van beide films reconstrueert hun familiegeschiedenis op basis van deze uiterst persoonlijke zwart-witbeelden. Een even vrolijk als schrijnend verslag van een bewogen tijdperk.

19 april 2020
Een Achterhuis in Axel

De joodse Maurits Schaap woont in 1943 in Rotterdam. Wanneer de situatie onhoudbaar wordt komt er hulp uit Zeeland. Hij mag onderduiken in de winkel van de familie Naeije in Axel. 

26 april 2020 
Een Echte Peereboom  
In 1929 belandt Max in Vlissingen. Hij wordt bedrijfsleider bij manifacturenhandel Bouman en Noach, trouwt met winkelmeisje Ans Prins, ze krijgen twee kinderen, nemen de zaak over en Max wordt directeur van de onderneming. Broertje Simon komt er graag en vaak: in Vlissingen gebeurt tenminste wat. Filmend legt Max alles vast. In september 1942 wordt het jonge gezin op transport gesteld naar Auschwitz. Ook de rest van de familie overleeft de kampen niet. Behalve Simon. Hij is alles en iedereen kwijt, alleen de films zijn er nog. 

Documentaires die we al eerder hebben uitgezonden 

Zondag 2 februari: Zwarte Inkt Een portret van schrijver en dichter Wim Hofman uit Vlissingen, gemaakt door Willemiek Kluijfhout in 2006.
Zondag 9 februari: Elf steden / Twee Dromen In de documentaire Elf Steden / Twee Dromen uit 2016 worden de schaatsbroers Niels en Erwin Mesu gevolgd. Ze hebben beiden maar één droom. Ze willen ooit de Elfstedentocht schaatsen. 
Zondag 16 februari: Braziliaanse koorts In deze documentaire zoeken documentairemakers Arjan van Westen en Monique Schoutsen de nazaten van deze Zeeuwen op in Brazilië.
Zondag 23 februari: Het getij voorbij Regisseur Joop Span maakte een film met historische beelden, afgewisseld met persoonlijke verhalen over de watersnood en de bouw van de Oosterscheldekering. Ooggetuigen vertellen over het zware werk en de gevolgen die de afsluiting van het Veerse Gat had voor de Zeeuwen in het algemeen en de inwoners van Veere in het bijzonder.
Zondag 1 maart: De langste brug Het is de langste brug van Nederland: de Zeelandbrug, de verbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. In 2015 bestond de brug 50 jaar! En voor deze gelegenheid maakte Peter Huijsman de documentaire De langste Brug.
Zondag 8 maart: De eerste vrouw Ze schreef geschiedenis: Lilian Janse uit Vlissingen. In 2014 werd ze als eerste vrouw ooit gekozen voor de SGP in een gemeenteraad. Documentairemaker Fifi Visser volgde Lilian Janse in de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen in 2014. 
Zondag 15 maart: Williams IGIRAMARIGI William's Igiramarigi  gaat over een ontwerp van beeldend kunstenaar William Verstraeten. Hij ontwierp een Igirama, een eigentijdse variant op een klassiek panorama. In dit panorama is het uitzicht te zien zoals je dat vroeger vanaf de South Tower van de Twin Towers in New York had. Regisseur Margot Schotel volgt Verstraeten in zijn poging om het Igirama geplaatst te krijgen in het 9/11 Memorial Museum in New York. 
Zondag 22 maart: Met Pesach eten we matzes In Pesach eten we matzes vertelt regisseur Rebecca van Wittene het verhaal van een paar Joodse gezinnen uit het vooroorlogse Zeeland tot aan het moment van hun deportatie op 24 maart 1942. 
Zondag 29 maart: Van verlies kan je niet betalen Van verlies kan je niet betalen werd gemaakt door Helge Prinsen en John Albert Jansen. Met deze documentaire wonnen ze in 2018 een NL-Award; de prijs voor de beste documentaire van Regionale Omroepen. Bovendien sleepte de film de tweede prijs in de wacht bij de Prix Circom, een prijs voor de beste Europese tv-producties.