ZeeDocelke zondag een Zeeuwse documentaire

Omroep Zeeland bestaat 30 jaar en wie jarig is trakteert! Vanaf 2 februari zendt Omroep Zeeland elke zondag een documentaire uit die wij eerder hebben uitgezonden. Naast eerder uitgezonden documentaires staan er ook premières op de rol. De documentaires worden uitgezonden op vaste uitzendtijden, namelijk om 12.00 uur,16.00 uur, 20.30 uur en 22.00 uur. En dat doen we het hele jaar door! Bovendien zijn de meeste documentaires na uitzending nog 10 dagen online terug te kijken.

Hieronder vind je een overzicht van de documentaires in november:

I november Soldaat zonder wapen        
Het verhaal van Soldaat zonder wapen speelt zich af tijdens de Slag om de Schelde 1944. Zeeuws-Vlaanderen is compleet vernietigd, Walcheren staat onder water, vele soldaten sneuvelen of raken gewond en honderden burgers zijn ontheemd. De militaire artsen en het Rode kruisdorp Arnemuiden staan centraal in de documentaire. Ooggetuigen van toen vertellen hun verhaal. Maar ook veteraren van nu, militaire artsen en verpleegkundigen vertellen over hun recente ervaringen in oorlogsgebied. Regie: Klaas van de ketterij en Rinke Slump

8 november De Slag om de Schelde 5 korte fictiefilms
Stichting Filmalot nam twee jaar geleden het initiatief om 5 talentvolle filmmakers de gelegenheid te geven om met een budget van 10.000 euro een korte film te maken over De slag om de Schelde. Tijdens het maakproces werden zij begeleid door ervaren regisseurs. Op 8 november zijn om 20.30 alle korte fictiefilms te zien bij Omroep Zeeland. Vijf compleet verschillende verhalen, verschillende aanpakken en verschillende resultaten. 

15 november Paradijs Glaswater
De documentaire ‘Paradijs Glaswater’ (2016) gaat over het leven van Marianne Schipaanboord. Zij is doof, spastisch en kan niet praten. Door haar handicaps leeft de Zeeuwse geïsoleerd van de buitenwereld. Via gebaren en het aanwijzen van letters, maar bovenal door haar bijzondere illustraties communiceert zij met de buitenwereld.  Documentairemaker Fifi Visser weet te vangen hoe rijk de innerlijke wereld van Marianne is en hoe zij met humor en haar tekeningen grip houdt op de wereld om haar heen. 

21 november De engel van Doel
Doel, het dorpje dat moet verdwijnen door de uitbreiding van de haven van Antwerpen is het decor van de film De engel van Doel (2011). De bejaarde Emelienne Driesen is één van de laatste inwoners van het dorpje Doel. Emilienne is vastberaden: zij blijft in het dorp en weigert te vertrekken. Zij probeert -misschien wel tegen beter weten in- het leven in het plaatsje overeind te houden. Regie: Tom Fassaert.

29 november Operatie Oosterschelde 
Vijftig jaar geleden wilde de overheid de Oosterschelde afsluiten met een dichte dam. Dat bood bescherming tegen de zee. Over de gevolgen voor landschap en milieu werd niet nagedacht. Een kleine groep actievoerders vond dat onaanvaardbaar. Ze vochten om de Oosterschelde open te houden. Een actie die uiteindelijk leidde tot de komst van de stormvloedkering. In de film Operatie Oosterschelde komen de activisten van toen aan het woord, waaronder Jan Terlouw, Kees Slager en vele anderen.  Regie: Joop Span

 

 

Documentaires die we al eerder hebben uitgezonden 

Zondag 2 februari: Zwarte Inkt Een portret van schrijver en dichter Wim Hofman uit Vlissingen, gemaakt door Willemiek Kluijfhout in 2006.
Zondag 9 februari: Elf steden / Twee Dromen In de documentaire Elf Steden / Twee Dromen uit 2016 worden de schaatsbroers Niels en Erwin Mesu gevolgd. Ze hebben beiden maar één droom. Ze willen ooit de Elfstedentocht schaatsen. 
Zondag 16 februari: Braziliaanse koorts In deze documentaire zoeken documentairemakers Arjan van Westen en Monique Schoutsen de nazaten van deze Zeeuwen op in Brazilië.
Zondag 23 februari: Het getij voorbij Regisseur Joop Span maakte een film met historische beelden, afgewisseld met persoonlijke verhalen over de watersnood en de bouw van de Oosterscheldekering. Ooggetuigen vertellen over het zware werk en de gevolgen die de afsluiting van het Veerse Gat had voor de Zeeuwen in het algemeen en de inwoners van Veere in het bijzonder.
Zondag 1 maart: De langste brug Het is de langste brug van Nederland: de Zeelandbrug, de verbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. In 2015 bestond de brug 50 jaar! En voor deze gelegenheid maakte Peter Huijsman de documentaire De langste Brug.
Zondag 8 maart: De eerste vrouw Ze schreef geschiedenis: Lilian Janse uit Vlissingen. In 2014 werd ze als eerste vrouw ooit gekozen voor de SGP in een gemeenteraad. Documentairemaker Fifi Visser volgde Lilian Janse in de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen in 2014. 
Zondag 15 maart: Williams IGIRAMARIGI William's Igiramarigi  gaat over een ontwerp van beeldend kunstenaar William Verstraeten. Hij ontwierp een Igirama, een eigentijdse variant op een klassiek panorama. In dit panorama is het uitzicht te zien zoals je dat vroeger vanaf de South Tower van de Twin Towers in New York had. Regisseur Margot Schotel volgt Verstraeten in zijn poging om het Igirama geplaatst te krijgen in het 9/11 Memorial Museum in New York. 
Zondag 22 maart: Met Pesach eten we matzes In Pesach eten we matzes vertelt regisseur Rebecca van Wittene het verhaal van een paar Joodse gezinnen uit het vooroorlogse Zeeland tot aan het moment van hun deportatie op 24 maart 1942. 
Zondag 29 maart: Van verlies kan je niet betalen Van verlies kan je niet betalen werd gemaakt door Helge Prinsen en John Albert Jansen. Met deze documentaire wonnen ze in 2018 een NL-Award; de prijs voor de beste documentaire van Regionale Omroepen. Bovendien sleepte de film de tweede prijs in de wacht bij de Prix Circom, een prijs voor de beste Europese tv-producties.
Zondag 5 april 2020: De Paardenmeesters van IJzendijke. De Paardenmeesters van IJzendijke, een documentaire over de familie van de Vijver, de bekende veeartsen familie uit West-Zeeuws Vlaanderen. 
Zondag 12 april 2020: Afscheid van de Zeeuwse leeuw. Afscheid van de Zeeuwse leeuw, is een documentaire van Stefan Nijpjes uit 2016. De carrière van wielrenner Johnny Hoogerland is er één met hoogte- en dieptepunten.
Zondag 19 april 2020: Een Achterhuis in Axel. De joodse Maurits Schaap woont in 1943 in Rotterdam. Wanneer de situatie onhoudbaar wordt komt er hulp uit Zeeland. Hij mag onderduiken in de winkel van de familie Naeije in Axel.
Zondag 26 april 2020: Een Echte Peereboom  In 1929 belandt Max in Vlissingen. Hij wordt bedrijfsleider bij manifacturenhandel Bouman en Noach, trouwt met winkelmeisje Ans Prins, ze krijgen twee kinderen, nemen de zaak over en Max wordt directeur van de onderneming. Broertje Simon komt er graag en vaak: in Vlissingen gebeurt tenminste wat. Filmend legt Max alles vast. In september 1942 wordt het jonge gezin op transport gesteld naar Auschwitz. Ook de rest van de familie overleeft de kampen niet. Behalve Simon. Hij is alles en iedereen kwijt, alleen de films zijn er nog. 
3 mei: De Laatste getuigen. Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog verteld door ‘gewone’ Zeeuwen. Regie: Fifi Visser 
10 mei: De Franse slag. De Franse militairen die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Zeeland zware strijd leverden tegen het Duitse leger, staan centraal in De Franse slag, een documentaire van Klaas van de Ketterij.
17 mei: Blue Days, Song Days De Zeeuwse band Racoon behoort tot één van Nederlands succesvolste bands. Een documentaire van Erik de Bruyn uit 2015 over de zoektocht van de band Racoon naar het ultieme popliedje. 
24 mei: Brieven uit Veere Jan Hendrik Frederik Grönloh, beter bekend als Nescio, was begin vorige eeuw een beroemd schrijver, vooral bekend van zijn drie novellen: De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje. De brieven die hij vanuit Veere schrijft aan zijn vrouw, vormen de basis van de documentaire die Joop Span maakte over Nescio.  
31 mei: Zeeuwse Ridders  Wie wil weten waarom ringsteken zo’n favoriete hobby is voor heel veel Zeeuwen, krijgt in De Zeeuwse ridders het antwoord. De documentaire uit 2010 van regisseur Jacomien Kodde geeft een inkijkje in het leven van fanatieke ringstekers. 
7 juni 2020 Fucking Perfect In de documentaire Fucking Perfect (2015) kreeg documentairemaker Willemiek Kluijfhout letterlijk een kijkje in de keuken van Sergio Herman.
14 juni 2020 Tijdgravers Het Zeeuws Genootschap der Wetenschappen bestond vorig jaar 250 jaar. In de film Tijdgravers van Fifi Visser maken we kennis met een aantal conservatoren van het Genootschap. 
21 juni 2020 The Old Man In de documentaire van Job van der Zon uit 2016 wordt Piet de Visser gevolgd als hij een voetbalacademie in Accra gaat opzetten samen met oud-voetballer en voormalig PSV-speler Godwin Attram. 
28 juni 2020 Nieuwe Menners  In de jaren ‘20 van de vorige eeuw stonden er in Zeeland 38.000 trekpaarden geregistreerd. Het trekpaard beheerste het landleven. Op elke boerderij was kennis aanwezig over het omgaan met de trekpaarden en het verzorgen ervan. Vandaag de dag is het aantal trekpaarden drastisch verminderd In Nieuwe Menners van Paul Colijn wordt gekeken hoe we dit levende erfgoed kunnen behouden en het laat daarmee ook zien dat het trekpaard nog steeds belangrijk is voor de Zeeuwse samenleving.
5 juli 2020 Middelburg 800 jaar In 2017 had Middelburg 800 jaar stadsrechten. Reden voor een feestje én aanleiding om een documentaire te maken over het roemruchte verleden van de stad. Peter Sijnke gidst ons door de straten van Middelburg en staat stil bij de mooiste/bijzonderste overblijfselen van de lange geschiedenis van Middelburg. De documentaire van Klaas van de Ketterij is bovendien voorzien van nagespeelde scenes waardoor het verleden tot leven komt.
12 juli 2020 Wat was is niet meer Veere was lang een klein havenstadje, waar de vissersvloot het stadsbeeld bepaalde. Wat was is niet meer is een film van Joop Span over Veere, toen het nog aan open zee lag. Veere was ook geliefd bij kunstschilders. Tussen 1900 en 1960 hebben vele kunstenaars er gewoond en gewerkt, sommigen zelfs hun leven lang. Het is een film vol persoonlijke verhalen over de tijd van toen, verteld door mensen die het allemaal zelf hebben meegemaakt. Verhalen vol liefde voor het Veere van vroeger. Een stadje dat voorgoed veranderd is na de afsluiting van het Veerse Gat in 1961.
19 juli 2020 De dingen die komen Regisseur Willemiek Kluijfhout volgde haar opa Jan Rouw (96) twee dagen lang in het verzorgingshuis in Kapelle waar hij zijn oude dag doorbracht. De dingen die komen (2005) is een feelgood -movie over de ouder wordende mens, die nog intens kan genieten van de kleine dingen van het leven. Vriendschappen, lekker eten, een beetje babbelen. Jan Rouw wist wat genieten was.
26 juli 2020 Mene Tekel Gertjan Evenhuis houdt van het onmogelijke. In zijn toenmalige, kleine atelier in de Paardenstraat in Vlissingen werkte hij, drie jaar lang aan een metershoog beeldhouwwerk, genaamd Menetekel. Voor het in elkaar zetten van zijn beeld, moest hij zijn dakraam slopen. Het beeld is gemaakt van graniet, weerbarstig en hard materiaal, maar Evenhuis bewerkt het materiaal met een eindeloos geduld en voorziet de huid van het beeld met dertien verschillende alfabetten.  Margot Schotel volgde de totstandkoming van dit beeld, dat resulteerde in de docu Mene Tekel (2009).
2 augustus 2020 Zijn verloren land In zijn verloren land gaat Frits Sahertian, samen met regisseur Koert Davidse terug naar het kamp in Westkapelle. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië emigreerden veel Molukkers, die aan Nederlandse zijde hadden meegevochten, naar Nederland. De oud- militairen werden onderhouden door de Nederlandse Overheid, die daar na een paar mee stopten; aanleiding voor een schietincident in een Molukse barak in Westkapelle dat grote indruk maakte op de toen 6-jarige Frits Sahertian.
9 augustus 2020 One goal Nancy van der Ven, motorcrosser uit Vlissingen heeft één doel: de wereldbeker veroveren. In One Goal wordt zij en haar familie gevolgd, tijdens haar intensieve trainingen en bij verschillende belangrijke wedstrijden. Dat Nancy een knokker is en doorzettingsvermogen heeft, wordt al snel duidelijk. Na een ongelukkige val moet ze lange tijd revalideren om op haar oude niveau terug te komen. Maar ze vecht door. De wereldtitel is haar doel en daar doet ze alles voor.
16 augustus 2020 Tussentijd Tussentijd is een documentaire over Nieuwe Zeeuwen. Filmakers Fifi Visser en Jacomien Kodde volgde een Syrisch gezin dat na lang wachten in het AZC een eigen huis krijgt toegewezen. De familie moet een nieuw bestaan opbouwen in Zeeland, terwijl hun hart nog in Syrië ligt en ze zich continue zorgen maken over de familieleden die achtergebleven zijn in oorlogsgebied.
23 augustus 2020 This is it Ze bestaan nu al 37 jaar: de bluesband The Juke Joints. Voor de coronatijd stapten ze elk weekend in de bus voor een optreden met als doel: er een feestje van te maken. Dat lijkt makkelijk maar is het dat ook? Daar waar andere bands stoppen door meningsverschillen over geld of muziekstijl, gaan de The Juke Joints door. In This is it wordt de band in hun jubileum jaar 2018 gevolgd, waarin ze  optreden in binnen- en buitenland en we zien hoe hun nummers tot stand komen.
30 aug 2020 Cor & Henk, weervissers van de Oosterschelde Cor en Henk zijn vader en schoonzoon. En samen vissen ze op ansjovis, doormiddel van het zogenaamde ‘weervissen’. Een techniek die in Nederland alleen nog in de Oosterschelde gebruikt wordt. Het ansjovis seizoen is kort, duurt ongeveer 10 weken maar dan werken Cor en Henk ook bijna 24 uur per dag door. In Cor & Henk, weervissers van de Oosterschelde van Edward Snijders, voel je de passie van deze twee vissers. Je ziet de schoonheid van de Oosterschelde en je voelt hun liefde voor de vis en de natuur.
6 september 2020  De vergeten held Sjef van Dongen
Sjef van Dongen was Nederlandse eerste bekende poolreiziger. In 1929 vertrok hij naar Spitsbergen op zoek naar een gestrande Italiaanse generaal. 
13 september 2020 Boefje

Gebaseerd op het boek Boefje van M. Brusse en gaat over een Rotterdamse jongen die samen met een vriendje uit een opvoedingsgesticht ontsnapt en het slechte pad op dreigt te gaan. Maar gelukkig is er een pastoor die zich over Boefje ontfermd en het goede in de jongen naar boven haalt. 

20 september 2020  Cinema Verhagen
Hans Verhagen (1938-2020) was naast schrijver en dichter ook journalist en programmamaker. Hij werkte mee aan programma’s als Hoepla en Het gat van Nederland., 

27 september 2020  Gevangen licht
Bestaat het Zeeuwse licht? Kunstenaar Loek Grootjans ging als een soort detective of zoals hij zelf zegt  -als magazijnmeester- op pad om het bewijs van het Zeeuwse Licht te vinden. 

4 okt 2020 Opgeven? Amme nooit nie!
Elke eerste weekend van oktober bruist het in Zoutelande. Dan staat het hele dorp in teken van de
Kustmarathon. Alleen dit jaar niet.. Voor het eerst sinds 2003 wordt er door de Coronacrisis geen
Kustmarathon gehouden. In Opgeven? Amme nooit nie! worden de grondleggers van het begin
gevolgd: Lein en Lenie Lievense, die samen met het kustmarathoncomité en de vele vrijwilligers ieder
jaar weer het marathonweekend voorbereiden. Ook in 2018 was dat het geval, totdat Lein Lievense
te horen krijgt dat hij ongeneeslijk ziek is. 

1 okt 2020 Houdt God van vrouwen?
Hiligje Kok-Bisschop is lid van de gereformeerde kerk en de SGP in Staphorst. In de kerk mag ze
dweilen en boenen en in het koor meezingen maar meepraten en opkomen voor haar recht mag ze
niet. Zij strijdt voor meer rechten als vrouw in haar eigen geloofsgemeenschap. Samen met haar
vriendin Reinie Zuidweg uit Kapelle voert ze hevige discussies over de rol van de vrouw in de kerk én
de SGP.

18 okt 2020 De schoolmeester van Sluis
De schoolmeester in Sluis is een biografische schets van Johan Hendrik van Dale, de naamgever van
het bekendste woordenboek der Nederlandse Taal. Hij wordt altijd geassocieerd met dit
woordenboek maar zijn activiteiten als regionaal historicus zijn minstens zo interessant. Regisseur
Rebecca van Wittene hoe de liefde geschiedenis en taal zijn leven beheerste. Van Dale stierf op 44 -
jarige leeftijd aan de pokken net voordat de eerste druk van het woordenboek gereed is.

25 okt 2020 De vergeten slag
Zeeland en West-Brabant waren in het najaar van 1944 het middelpunt van het strijdtoneel van de
Slag om de Schelde. De slag die zo bepalend was voor de bevrijding van Nederland. Maar waar
draaide die slag nu eigenlijk om? En wat had Antwerpen met de Slag om de Schelde te maken? In de
documentaire De Vergeten slag neemt militair historicus Tobias van Gent de kijker mee naar de
plaatsen die bepalend waren voor de Slag om de Schelde. Hij legt uit, waar het nu eigenlijk om
draaide en wat was nu eigenlijk de rol van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery?