ZeeDocelke zondag een Zeeuwse documentaire

Omroep Zeeland bestaat 30 jaar en wie jarig is trakteert! Vanaf 2 februari zendt Omroep Zeeland elke zondag een documentaire uit die wij eerder hebben uitgezonden. Naast eerder uitgezonden documentaires staan er ook premières op de rol.

De documentaires worden uitgezonden op vaste uitzendtijden, namelijk om 12.00 uur,16.00 uur, 20.30 uur en 22.00 uur. En dat doen we het hele jaar door! Bovendien zijn de meeste documentaires na uitzending nog 10 dagen online terug te kijken.

Hieronder vind je een overzicht van de documentaires en de uitzenddatum..

Zondag 23 februari: Het getij voorbij
Na de watersnoodramp van februari 1953 besloot de Nederlandse regering de zeegaten in de Zeeuwse Delta te sluiten. Het eerste zeegat dat gesloten zou worden was het Veersegat, de open verbinding van Veere met zijn levensader de Noordzee. Door deze ingreep zouden eb en vloed voorgoed verdwijnen en de visserij, een belangrijke bron van inkomsten, ophouden te bestaan. Regisseur Joop Span maakte een film met historische beelden, afgewisseld met persoonlijke verhalen over de watersnood en de bouw van de dam. Ooggetuigen vertellen over het zware werk en de gevolgen die de afsluiting van het Veerse Gat had voor de Zeeuwen in het algemeen en de inwoners van Veere in het bijzonder.

Zondag 1 maart: Op de grens van Land en zee
Op de grens van land en zee is een documentaire over Johnny Beerens, gemaakt door regisseur Rebecca van Wittene in 2011. In zijn grote atelier in Breskens werkt Johnny Beerens in gehele afzondering aan zijn grote monumentale werken. En is hij niet in zijn atelier dan struint hij langs het water. In Op de grens van land en zee wordt duidelijk hoe de kunstenaar denkt en werkt. Hoe de natuur hem fascineert en inspireert. Over Johnny Beerens zijn meerdere documentaires gemaakt (o.a. Oculus Maris, de documentaire die Johnny Beerens in 2018 zelf maakte over één specifiek werk van hem). De documentaire Op de grens van land en zee, was de eerste over de kunstenaar uit Breskens.

Zondag 8 maart: Tussentijd
De documentaire Tussentijd gaat over het 14-jarige Palestijns Syrisch meisje Nur. Zij woont samen met haar vader en broertje in één kamer in het asielzoekerscentrum in Middelburg. Ze gaat naar school, helpt haar vader met de huishouding en speelt met de andere kinderen in het AZC. Maar in gedachten is ze bij haar moeder, broertje en zusjes in Libanon. Het is nu tweeënhalf jaar geleden dat ze die voor het laatst zag. Na het wachten op een verblijfsvergunning begint nu het lange wachten op hereniging met de rest van het gezin.
Tussentijd is een documentaire over een leven tussen oorlog en vrede; tussen twee culturen; tussen een vader en een moeder; tussen hoop en vrees en tussen kind zijn en een jonge vrouw worden. Regisseurs Fifi Visser en Jacomien Kodde filmden een jaar lang het leven van de familie Mansor waar dochter Nur de spil is. Door zelf te filmen konden ze haast onzichtbaar meekijken hoe ze zich staande houden in een wereld waarin ze in de wacht zijn gezet. Met Tussentijd sluiten we de serie Nieuwe Zeeuwen af die afgelopen 8 weken te zien was bij Omroep Zeeland.

Zondag 15 maart: Williams IGIRAMARIGI
William's Igiramarigi  gaat over een ontwerp van beeldend kunstenaar William Verstraeten. Hij ontwierp een Igirama, een eigentijdse variant op een klassiek panorama. In dit panorama is het uitzicht te zien zoals je dat vroeger vanaf de South Tower van de Twin Towers in New York had. Regisseur Margot Schotel volgt Verstraeten in zijn poging om het Igirama geplaatst te krijgen in het 9/11 Memorial Museum in New York. Het lukt hem bijna de wereld het uitzicht vanaf de verdwenen Twin Towers terug te geven, maar het toeval wil dat hij zijn ontwerp in New York presenteert op de dag dat de dood van Bin Laden bekend wordt gemaakt. Ondertussen is de financiële crisis uitgebroken, een crisis die de kunstenwereld onevenredig hard treft en steeds voelbaarder wordt voor hem en zijn gezin. Hij had in New York kunnen staan maar in Middelburg wordt de veiling van zijn eigen huis onafwendbaar. Dan begint een nieuwe strijd. Gelovend in de kracht van kunst verandert Verstraeten zijn monumentale woning in het oude centrum van Middelburg in een kunstwerk, genaamd Code Oranje, een monument voor alle huizen die door de banken nodeloos geveild zijn of gaan worden. De vraag is wie er hier aan het langste eind trekt: de kunstenaar Verstraeten of de bank…

Zondag 22 maart: Met Pesach eten we matzes
In Pesach eten we matzes vertelt regisseur Rebecca van Wittene het verhaal van een paar Joodse gezinnen uit het vooroorlogse Zeeland tot aan het moment van hun deportatie op 24 maart 1942. Op een prachtige zonnige voorjaarsdag loopt een grote groep Zeeuwse Joden in Middelburg naar het station, nagekeken door buurtbewoners. In Zierikzee lopen zij door het Vrijpoortje hun gevangenis tegemoet. De politie doet er alles aan om de tocht zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen…. Het zijn families die met behoud van hun eigen cultuur volledig in de samenleving waren opgenomen, in een Zeeland zonder joodse scholen en zonder koosjere winkels. Veelal gewone middenstanders, die onderdeel zijn van de Zeeuwse samenleving. Met behulp van dagboeken, brieven en archiefstukken, komt de geschiedenis van de gezinnen tot leven. Door ook een beeld te geven van de huidige Joodse gemeenschap in Zeeland, legt Rebecca van Wittene het verband tussen het verleden en het heden en is de documentaire ondanks het zware onderwerp geen beladen film.


Zondag 29 maart: Van verlies kan je niet betalen
De groentezaak van Adrie en Francien Trimpe in de oude binnenstad van Vlissingen bestaat reeds 65 jaar. Ze zijn beiden zeer slecht ter been, maar Adrie werkt nog steeds 14 tot 16 uur per dag. Net voordat zij in 1957 trouwden, gingen ze voor de eerste en laatste keer op vakantie. Daarna is het er nooit meer van gekomen. Hard werken is hun credo. Ada, de veel jongere zus van Adrie, werkt dagelijks mee in de winkel. Ze maakt zich zorgen als ze straks drie maanden naar Zuid-Frankrijk gaat. Houden Adrie en Francien het nog vol of zullen ze de winkel moeten sluiten?

Van verlies kan je niet betalen werd gemaakt door Helge Prinsen en John Albert Jansen. Met deze documentaire wonnen ze in 2018 een NL-Award; de prijs voor de beste documentaire van Regionale Omroepen. Bovendien sleepte de film de tweede prijs in de wacht bij de Prix Circom, een prijs voor de beste Europese tv-producties.


Documentaires die we al eerder hebben uitgezonden 

Zondag 2 februari: Zwarte Inkt - Een portret van schrijver en dichter Wim Hofman uit Vlissingen, gemaakt door Willemiek Kluijfhout in 2006.
Zondag 9 februari: Elf steden / Twee Dromen In de documentaire Elf Steden / Twee Dromen uit 2016 worden de schaatsbroers Niels en Erwin Mesu gevolgd. Ze hebben beiden maar één droom. Ze willen ooit de Elfstedentocht schaatsen. 
Zondag 16 februari: Braziliaanse koorts. In deze documentaire zoeken documentairemakers Arjan van Westen en Monique Schoutsen de nazaten van deze Zeeuwen op in Brazilië.