Maandag 26 december

5 uur en 35 minuten

20.30 & 22.00 uur (26 min.)

Regie: Remie Openeer

De Bocuse D’Or is een wedstrijd voor topkoks en duurt precies 5 uur en 35 minuten. De Nederlandse winnaar Kees Visser uit Zierikzee reisde samen met zijn souschef naar Boedapest voor de deelname aan de Europese Bocuse D’Or.

Regisseur Remie Openeer en cameraman Olaf Gideonse volgden de voorbereidingen op deze wedstrijd én reisden mee naar Hongarije.

“5 uur en 35 minuten is een ode aan het culinaire vak en de passie die daarmee gemoeid gaat”. Zo omschreef de jury van Film by the Sea de documentaire. Ze vonden het een kleurrijk en goudeerlijk portret van een ambitieus mens en kozen 5 uur 35 minuten uit tot de 'beste korte documentaire' van FBTS 2022.



Maandag 26 december

Zwart zeegoud

18.10 & 19.10 & 20.10 uur (10 min.)

Regie: Erik de Bruyn

Regisseur Erik de Bruyn, bekend van Wilde Mossels, filmde één dag uit het leven van schipper Marinus Padmos.
Met zijn mosselkotter, de BRU 36 vaart en vist Padmos op de Oosterschelde. In deze korte, stille poëtische documentaire volgt de Bruyn de laatste dag uit het mosselseizoen van de BRU 36. Het varen naar de mosselpercelen, het binnenhalen van de netten, het wegen en keuren van de mosselen, de mannen doen zwijgend hun werk.

Deze korte film dient als opmars voor een langere documentaire over de sector.