JB Meijers speelt The Smiths na

Het leven van muzikant en oud-Hulstenaar JB Meijers speelt zich tegenwoordig vooral af op Bonaire, maar alleen maar lekker luieren in de zon zit er niet in. De afgelopen tijd heeft hij niet stilgezeten. Hij is een nieuw project gestart, waarin hij zich stort op nummers waarmee hij een obsessie heeft. En de eerste is The Headmaster Ritual van The Smiths.

JB Meijers - The Headmaster Ritual

The Smiths, een Britse alternatieve rockgroep, kwam op in de jaren tachtig. JB. "Ze maakten ambachtelijke eigen liedjes met spitsvondige teksten van leadzanger Morissey en tamelijk briljante composities van Johnny Marr, één van mijn gitaarhelden. De popmuziek in die tijd was heel erg pompeus geproduceerd, muziek waar ik niet zo veel mee had. The Smiths kwamen daardoor vrij hard binnen."
Waarom zou je professionals erbij halen als je het ook zelf kan met bloed zweet en tranen?
JB Meijers
Toch had JB geen behoefte een eigen draai aan het nummer te geven. "Ik wilde gewoon uitpluizen hoe ze dat gedaan hadden. Ik heb het allemaal zelf opnieuw ingespeeld. Voor mij is het een kick, maar ik kan me voorstellen dat mensen zeggen: 'het is gewoon precies hetzelfde'."

Do-it-yourself-mentaliteit

JB Meijers heeft het nummer van begin tot eind helemaal zelf gespeeld en opgenomen. "Alles. Dat is mijn punk-achtergrond. 'Do-it-yourself' was het credo. Waarom zou je professionals erbij halen als je het ook zelf kan met bloed zweet en tranen? Er zijn vast betere bassisten, drummers en zangers, maar het feit dat ik het zelf doe, daar gaat het gewoon om."
The Headmaster Ritual is de eerste cover van een reeks nummers waarop JB Meijers zich heeft gestort. Over de andere nummers wil hij nog niet veel kwijt: "Er komen er nog meer. Het gaat een beetje alle kanten op, random keuzes. Dat is nog een verrassing natuurlijk."
Voor JB Meijers was het een kick om The Headmaster Ritual helemaal zelf in te spelen
JB Meijers - The Headmaster Ritual
Screenshot uit de videoclip The Headmaster Ritual © JB Meijers

Luister hier naar het origineel: The Smiths - The Headmaster Ritual