Single 'Alle Zeilen Bij' van rapper Just is organisch ontstaan

Rapper Just begint het nieuwe jaar goed met een optimistische track: Alle Zeilen Bij. Just is oud-Middelburger Joost Adriaansens. Het nieuwe nummer is, zoals hij zelf zegt, 'organisch' tot stand gekomen. Hij raakte geïnspireerd door een beat die hij oppikte bij het Middelburgse platform The Beatyard.
Plannen doet Just niet meer. Vroeger dacht hij wel eens een hele album uit, maar hij merkte dat dat vernauwend werkte. Just: "Op het moment dat je een heel concept voor een plaat bedacht hebt, laat je niets meer toe wat je zou kunnen verrassen. Je kadert alles in, zodat je alleen nog maar dát mag schrijven wat binnen die kaders past."
Joost Adriaansens groeide op in Middelburg. Vanaf 2010 werkte hij samen met Steven Engel uit Hoorn als duo Engel & Just. Ze maakten vier albums en werkten samen met onder meer Paul de Munnik. Begin 2020 maakte Just zijn debuut als soloartiest met de single Wanhoop Niet. Vorig jaar maakte hij de single Niet Te Laat, in samenwerking met Diggy Dex. Daarin verwerkte hij ervaringen uit zijn therapie om angststoornissen en depressie te overwinnen.
Voor de nieuwe single maakte hij gebruik van een beat van drummer en beatmaker Mick van Liere uit Biervliet. Just: "Ik was op een bijeenkomst van The Beatyard, een platform voor beatmakers in Middelburg. Ik ken daar redelijk wat mensen. Daar werd deze beat gedraaid en ik dacht: ja, ik wil deze gewoon hebben."
Rapper Just
Rapper Just © Jesper Peeters
In de tekst komen zinnen voorbij als: 'Ik zet alle zeilen bij en ga daar waar de wind me heen draagt' en: 'Ik neem niets aan van de schippers aan wal'.
Just: "Dat is een beetje een sneer naar de mensen die mij goedbedoeld advies gaven. Het beste advies dat ik kan volgen, is m'n eigen advies. Het is dus niet alleen een sneer, maar ook een bevestiging naar mezelf toe. Ik mag meer naar mezelf luisteren en daarop vertrouwen."
Just vertelt wat hij met zijn tekst van Alle Zeilen Bij bedoelt