Maurits Fondse maakt hoopvol lied voor 2022

Tekstdichter Wietske Loebis uit Leiden deed een oproep aan muzikanten, wie haar tekst '2022' op muziek wilde zetten. Muzikant, componist en zanger Maurits Fondse uit Tholen reageerde en zijn versie is nu op single uitgebracht. In de Zeeuwse Top 40 vertelde Maurits waarom de tekst hem zo aansprak.

Het is een lied van hoop, vuur en verlangen. Kon die tekst jou, ondanks alles, toch inspireren?

"Ja, ik vind het ongelofelijk krachtig dat iemand in dit tijdsgewricht een lied van hoop schrijft en naar de toekomst kijkt. Een paar dagen daarvoor was ik begonnen met een andere lied op een andere tekst. Dat kwam niet helemaal van de grond. Toen lag ik 's nachts wat te rommelen in m'n hoofd en toen kwam die tekst van Wietske langs en ik dacht: 'misschien past dat wel.' Toen ben ik 's ochtends aan de slag gegaan en het paste perfect!"

Je hebt pas een column geschreven over muzikant zijn in deze tijden. Wat waren de reacties?

"Ik heb heel veel reacties gekregen. Mensen herkennen zich in wat ik heb geschreven. De column ging over de zoektocht naar mezelf. Via studies economie en filosofie ben ik uiteindelijk op de goeie plek terechtgekomen, in de muziek. Ja, dat heeft veel losgemaakt bij lezers."

Je was gewend veel op te treden, solo en samen met je vrouw Britta Maria.

"Het is ongelofelijk complex. We moeten accepteren dat we te maken hebben met een nieuw virus in de wereld. En dat we weer moeten gaan leven, natuurlijk wel veilig, maar ik hoop echt dat we vanaf 14 januari weer langzaam open kunnen, niet alleen voor onszelf, maar ook voor het publiek."
Maurits Fondse legt uit waarom de tekst '2022' hem meteen aansprak.
Maurits Fondse
Maurits Fondse © John G. Heidema