Middelburgs trio Sunshine Cleaners speelt op Nationale Holocaust Herdenking

Het lied The Violins of Hope van het Middelburgse folktrio Sunshine Cleaners is aanstaande zondag onderdeel van de Nationale Holocaust Herdenking. Het lied is een eerbetoon aan Amnon en Ashvalon Weinstein, die violen restaureerden van Joden voor en na de Holocaust. Het trio, bestaande uit Sjef Hermans, Geert de Heer en Jacqueline Heijmans, zegt vereerd te zijn met deze uitnodiging.
The Violins of Hope staat op het album Sad Songs for Us To Bear uit 2020, het tweede album van Sunshine Cleaners. Daarop staan inspirerende personen centraal uit heden en verleden, onder wie enkele personen die verbonden zijn met de Tweede Wereldoorlog, zoals Etty Hillesum, en vader en zoon Weinstein.
De violen die zij restaureerden worden nu overal ter wereld bespeeld op "Violins of Hope"-concerten, als aanklacht tegen antisemitisme. De viool in het lied van Sunshine Cleaners wordt bespeeld door de Tunesische violist Wissem Ziadi.
De Nationale Holocaust Herdenking vindt traditioneel plaats op de laatste zondag van januari. Door de coronamaatregelen is er voor het tweede jaar op rij geen stille tocht en is de plechtigheid niet toegankelijk voor publiek.
De herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie, vanaf 11:00 uur op NPO 1. Het optreden van Sunshine Cleaners staat gepland om 11:40 uur.