De Toegift komt met Nederlandstalig debuutalbum: 'Eigen taal is nóg persoonlijker.'

De Toegift. Dat is de naam van de nieuwe band van Maxim Ventulé uit Vlissingen. Eerder was hij zanger van de Walcherse band Keaton en van het Zeeuws/Brabantse duo Little Symphonies. De Toegift maakt Nederlandstalige muziek, met invloeden van indie en jazz. Zo Waren De Dagen was de eerste, vrij mijmerende single. De tweede single, Nollestrand, is zo mogelijk nóg dromeriger.
Met deze band laat zanger Maxim Ventulé weer een andere kant van zijn muzikale mogelijkheden zien. Toch vindt hij de verschillen met eerder werk niet zo groot: "De liedjes van Little Symphonies waren ook best persoonlijk. Uiteindelijk kwam ik erachter dat de eigen taal misschien nog een mooiere manier is om je in uit te drukken, waardoor het nóg persoonlijker wordt. Toen bleek dit wel de beste vorm te zijn."

'Soort fictieve band'

De Toegift bestaat naast Maxim uit Jorie Slagmolen, Tim van den Hoven en Tom Gudde. De bandleden hebben een goede verklaring voor de opmerkelijke bandnaam: "We kwamen op het idee een soort fictieve band te bedenken, die je als bezoeker in een café ziet spelen. Je vangt nog net een glimp op van een optreden, en dat die band dan 'de toegift' heet. Of eigenlijk weet je niet eens hoe ze heten."
Het is een vorm waarin best wel veel kan, omdat het Nederlands eigenlijk de verbindende rol is tussen alle liedjes
Maxim Ventulé (De Toegift)
Over de muzikale koers bestaat tussen de vier bandleden eensgezindheid: "We houden allemaal van muziek die best klein gebracht wordt. De meeste nummers zijn in de basis opgenomen als live band. We willen echt het gevoel krijgen dat je naar een band luistert."

Experiment

In de muzikale activiteiten van Maxim lijkt 'het experiment' een steeds grotere rol te krijgen. Maar hij kan niet zeggen of hij hiermee zijn definitieve stijl heeft gevonden. Maxim: "Ook binnen de muziek die we nu maken is ruimte voor verschillende soorten muziek. Niet alle liedjes zijn ingetogen. Het is een vorm waarin best wel veel kan, omdat het Nederlands eigenlijk de verbindende rol is tussen alle liedjes. Dat vind ik wel fijn."
Het debuutalbum van De Toegift heet En Ik Kon Alles Zien en verschijnt op 1 april.
Maxim Ventulé van De Toegift legt uit waarom hij in het Nederlands is gaan zingen.
De Toegift
De Toegift © Snowstar Records