Moss levert zesde album af: 'Dit was de leukste plaat om te maken samen'

Net als je denkt: hoe zou het eigenlijk gaan met Moss?, verrast de band weer met nieuw werk. De indierockband heeft z'n zesde album afgeleverd: HX. Gitarist, zanger en songwriter van de band is Marien Dorleijn uit Middelburg. Voor hem voelt het goed om een 'even' aantal albums te hebben: "Dat is gewoon een gevoel. Even is altijd fijner dan oneven. We zijn ook met z'n zessen nu, dat voelt ook evenwichtig."
Het bestaan van de band heeft wel eens aan een zijden draadje gehangen. Nu is dat heel anders. Gitarist Bob Gibson is na tien jaar terug in de band. Vooral op de groepsdynamiek heeft dat invloed. Marien: "Hij is een funny guy, een clown, dat wekt veel humor en gezelligheid op. Dit was de leukste plaat om te maken samen."
Soms moet je even iets afbreken om iets op te kunnen bouwen
Marien Dorleijn - zanger/gitarist Moss
De nieuwe plaat is in twee weken tijd opgenomen in een klooster in Zuid-Limburg: "Alles valt en staat met een goede voorbereiding. In 2020 hadden we al een plaat opgenomen, maar die was niet coherent, dat voelde niet 'samen', daar zat geen 'spark' in. Soms moet je even iets afbreken om iets op te kunnen bouwen."

Ander jasje

Het materiaal op HX bouwt voor de helft wel voort op eerdere versies, maar dan gegoten in een ander jasje. Marien: "We zijn zes kapiteins op een schip. Allemaal maken we beslissingen over welke kant het op gaat. Dat verandert een liedje ook weer. Salt was één van de eerste liedjes van de nieuwe lichting, toen we de oude plaat hadden weggegooid. Toen snapten we welke kant het op moest gaan. Dit voelde goed."
Marien Dorleijn vertelt waarom hij blij is met een 'even' aantal albums.
Moss 2022
De band Moss met Marien Dorleijn (met pet) © Nick Helderman