Herman Brock Jr. combineert bluegrass met Ierse en gypsy invloeden

Na het succesvolle album The Old World hebben we even geduld moeten hebben, maar nu, zeven jaar later heeft Herman Brock Jr. uit Terneuzen de opvolger uitgebracht: Devianto. Opnieuw koos hij ervoor het album uit te brengen als fysiek exemplaar met tekstboekje. Aan het album werkten bluegrass muzikanten uit heel het land mee, maar ook grootheden uit andere muzikale richtingen.
Tussen het album The Old World en Devianto zitten zeven jaar. Toch is dit niet toe te schrijven aan een gebrek aan creativiteit. Herman: "Nee, toen de plaat uit was ging de perserij failliet, dus het heeft wel even geduurd voordat we weer genoeg geld bij elkaar hadden. Dat was toen wel even een flinke strop."

Rode draad

Op The Old World waren het vooral de verhalen die Herman kende van z'n vader en opa die inspiratie waren. Het nieuwe album Devianto heeft ook zo'n rode draad die de nummers met elkaar verbindt, namelijk het thema 'vrijheid'. De plaat opent dan ook met Freedom, een pleidooi voor vrijheid in al haar vormen.
Bluegrass heeft wel een opmars gemaakt de laatste jaren, dat zie je in Nederland maar ook in België
Herman Brock Jr.
Op het album werkt Herman Brock Jr. samen met 'de grote jongens' uit de bluegrass muziek, zoals Joost van Es en Tim Kliphuis (viool) en Jeroen Schmohl (dobro). Daarnaast heeft hij mensen gevraagd uit een geheel andere muzikale hoek, de gypsy jazz gitarist Fapy Lafertin en de Ierse fluitist Ies Muller. Herman: "Ze zitten in onze richting, hun muziek heeft dezelfde spirit, maar het is heel andere muziek, dus dat is een leuke combinatie."

Opmars

Bluegrass is een Amerikaans folk genre met veel snaarinstrumenten en meerstemmige zang. Het groeit nog altijd in populariteit. Ook in Zeeland is er weer een bluegrassband bijgekomen, Rosine Blue Grass Family. Herman Brock denkt dat zijn publiek alleen maar kan groeien: "Bluegrass heeft wel een opmars gemaakt de laatste jaren, dat zie je in Nederland maar ook in België."
Met de goede ontvangst van het album The Old World groeiden ook de verwachtingen van een opvolger. Herman: "Ik dacht: wat moet ik doen? Ik kan wel even een tussendoor-plaatje maken, maar ik moet wel een waardige opvolger hebben. Ik denk dat dat wel gelukt is."
Herman Brock Jr. legt uit waarom Devianto een waardige opvolger is van The Old World