Rapper Bas de Meijer: 'Doen wat je leuk vindt, is heel belangrijk'

Bas de Meijer is rapper, muzikant én family man uit Oost-Souburg. Z'n teksten gaan vaak over zijn eigen leven, over de intentie waarmee hij muziek maakt en welke doelen hij eigenlijk heeft. Deze week bereikte hij weer een doel, want na twee jaar hard werken is zijn nieuwe album klaar en dat heet Balanceren.
De release van Balanceren is de afgelopen tijd een paar keer uitgesteld. Bas: "De plaat was wel af, maar ik miste nog het één en ander. Dan wacht ik liever tot ik het met een goed gevoel kan uitbrengen. Het is gewoon verbeterd."

Jezelf kunnen zijn

In de rap en hiphop zijn de teksten belangrijk. De tracks op het nieuwe album bevatten volgens Bas een gemeenschappelijk verhaal: "Ik denk dat jezelf kunnen zijn wel het mooiste is dat je kan zijn. Ik denk dat dat wel de overkoepelende boodschap is. En vooral: waarderen wat je hebt."
Als iemand naar me toe komt en zegt: 'ik vind je muziek tof', heb ik dat liever dan een miljoen streams.
Bas de Meijer
Op Balanceren staan samenwerkingen met onder meer Diggy Dex, DJ Vindictive en Cycz. Het geheel is geproduceerd door Marcel Tegelaar die hij heeft leren kennen via coachingstraject Popaanzee. Bas; "Zijn stijl vind ik supermooi. We zijn bevriend geraakt en muziek gaan maken. Via hem leerde ik ook Dex kennen. Verder vind ik het leuk om met mensen uit de buurt samen te werken."
In de aanloop naar de albumrelease maakte Bas de Meijer een podcastserie, getiteld Doorbreekt. Het streven naar die felbegeerde doorbraak is bij hem wat naar de achtergrond verschoven. Bas: "Als je vroeger je idolen grote dingen zag doen, dan wilde je dat ook, dat was je droom. Maar naarmate je ouder wordt, worden andere dingen belangrijk. Als iemand naar me toe komt en zegt: 'ik vind je muziek tof', heb ik dat liever dan een miljoen streams. Doen wat je leuk vindt, is heel belangrijk."

De ether in

Wat Bas betreft is het album nu al een succes: "Het maken van het album, de reis ernaar toe. Ik ben blij en opgelucht dat het de ether in kan, dat mensen het kunnen beluisteren. Voor mij is het al geslaagd omdat het album er is."
'Jezelf kunnen zijn' is de overkoepelende boodschap van zijn album Balanceren, vertelt Bas de Meijer
Bas de Meijer
Cover van het album Balanceren © Joseph Gariba