Montis, Goudsmit & Directie: 'We hebben een goeie chemie met z'n drieën'

Frank van den Berge is lid van Montis, Goudsmit & Directie, een Hammond trio dat in korte tijd de harten gestolen heeft van de liefhebbers van soul-jazz. Met hun dansbare, energieke optredens op onder meer North Sea Jazz, Paradiso en concertzaal Het Bimhuis hebben ze een goede live-reputatie opgebouwd. Zaterdag spelen Montis, Goudsmit & Directie op festival ZeelandJazz in Middelburg. Volgende maand volgt een optreden op festival De Ballade in Terneuzen, de geboortestad van Frank.
Frank speelde natuurlijk al wel vaker in Zeeland, zo is hij al zeventien jaar betrokken bij de eindejaarsshows van Maikel Harte in Terneuzen. Frank: "De lijnen zijn kort wat dat betreft, maar het is wel lang geleden dat ik met één van m'n eigen projecten in Terneuzen speelde."
In het trio neemt Frank van den Berge ('Montis') het Hammondorgel inclusief baspartij voor z'n rekening. De twee met wie hij muziek maakt zijn gitarist Anton Goudsmit en drummer Cyril Directie (ex-Kane). "Anton is een fenomeen. Ik zag 'm in Porgy en Bess met New Cool Collective. Toen dacht ik: o, met zo'n gitarist wil ik later spelen. Nu speel ik wekelijks met hem. Hij speelt waanzinnig en is een ontzettend leuke vent. Cyril Directie is één van de meest energieke drummers van Nederland met een dosis humor. Beide componenten voegt hij toe aan onze muziek."

Explosieve karakters

De drie zijn elk toppers op hun eigen instrument, maar net als bij voetbal: de beste spelers bij elkaar, maakt nog niet per se het beste elftal. Frank: "We hebben alle drie best wel explosieve karakters. Over heel veel dingetjes zijn we het onderling oneens, maar we zijn ons alle drie heel bewust van het unieke dat we hebben en de chemie die we op het podium delen. We zijn echt wel goeie vrienden geworden, we houden echt wel een beetje van elkaar. We kunnen ook wel 's lekker vechten, maar het loopt nooit uit de hand. Het is het leukste bandje dat ik ooit gedaan heb."
Er zijn veel mensen die puristisch denken, wij hebben daar een broertje dood aan.
Frank Montis
Anders dan andere acts in hun genre slagen Montis, Goudsmit & Directie erin om ook publiek buiten het jazzcircuit te bereiken. Zo spelen ze bijvoorbeeld ook op festival Zwarte Cross. Frank: "We zijn niet zo bezig met hokjes. we doen gewoon wat we leuk vinden. De verschillen zijn juist ook de dingen die ons verbinden. Alles waar we mee opgegroeid zijn stoppen we in onze muziek. Er zijn veel mensen die puristisch denken, wij hebben daar een broertje dood aan."

Nieuw album onderweg

Eind 2019 verscheen het album Taste of Culture. Het nieuwe album, Root Up, is onderweg, vertelt Frank: "Het is een paar keer uitgesteld mede door corona, omdat het zonde is als je het album niet kan promoten. Nu zijn we bezig met het afmaken van het album. Eind dit jaar of begin volgend jaar komt het uit. In de tussentijd gaan we nog een single releasen, of meerdere, de eerste op 8 juli."
Zaterdag 18 juni speelt Montis, Goudsmit & Directie op festival ZeelandJazz (Stadsschouwburg) in Middelburg. Op 9 juli staat het Hammond trio op festival De Ballade in Terneuzen.
De verschillen tussen de bandleden zijn ook de dingen die hen bindt, legt Frank Montis uit.
Montis, Goudsmit & Directie
Montis, Goudsmit & Directie © Niet vermeld