Michael van Oostende schrijft zonder filters: 'Het is voor mij ook een beetje therapie'

Hij is schrijver, dichter, performer, en hiphopmuzikant: Michael van Oostende uit Middelburg. Begin 2020 maakte hij de EP Levenslust, nu heeft hij een nieuwe EP gemaakt samen met muzikant Ries: Mijmeringen. Die titel dekt de lading perfect, want op de acht tracks confronteert hij de luisteraars op een haast hypnotiserende manier met zijn gevoelens en gedachten, waarin hij heel open is over zijn leven, zijn verlangens en twijfels.
De EP is tot stand gekomen in samenwerking met muzikant Ries (Richard Mars alias Rebl One). Michael: "Hij heeft de muziek gemaakt, ik heb de teksten geschreven. We hebben het samen opgenomen, bij hem in een schuurtje in de achtertuin. Het is een product dat we samen hebben gemaakt."

'Zo min mogelijk filters'

Michael rapt veel over zijn eigen leven. De teksten zijn 'zonder filter' opgeschreven: "Het is voor mij ook een beetje therapie. Alles wat ik voel en denk schrijf ik op en daarmee verwerk je ook veel voor een groot stuk. Muziek met zo min mogelijk filters vind ik zelf ook het mooiste om te horen. Als je dan zelf muziek gaat maken, moet je dat ook doen."
Nu geloof ik in dat wat natuurlijk is; m'n gezin m'n familie, de natuur, in alles wat mooi is en waarin ik inspiratie vind
Michael van Oostende
In de openingstrack Kies rapt Michael: "Wat is het doel, wat heb ik mezelf beloofd, dat ik niet zo iemand zou worden, zo iemand die niet meer beweegt, zo iemand die nu niet meer leeft en weet waarvoor hij ooit is geboren." Dat roept natuurlijk de vraag op: waarvoor ben je geboren? Michael: "Als tiener heb je grote dromen, wil je graag wat betekenen, een groot artiest worden. Als je ouder wordt heb je een vaste baan, meer vastigheid. Maar ik wil niet verliezen wat ik mezelf ooit beloofd heb, om creatief bezig te blijven, om dat niet kwijt te raken, niet in te kakken."

Alles opschrijven

Ook op zijn debuut-EP Levenslust kwam het contrast tussen een verantwoordelijke leven en de jeugdige vrijheid al volop aan de orde. Deze keer benadert Michael het thema anders: "Twee jaar geleden ging het over het gevoel dat je leeft en de intense beleving daarvan. Mijmeringen gaat meer over het overdenken van je leven en alles opschrijven wat je denkt."
Michael komt uit een christelijk gezin. Uiteindelijk liet hij het geloof los, maar hij blijft wel bezig met de grote vragen des levens: "Vroeger geloofde ik in dat wat bovennatuurlijk is, nu geloof ik in dat wat natuurlijk is; m'n gezin, m'n familie, de natuur, in alles wat mooi is en waarin ik inspiratie vind. Daarover probeer ik ook te schrijven."
Michael van Oostende legt uit wat er veranderd is in de afgelopen twee jaar
Michael van Oostende
De EP Mijmeringen is de opvolger van 'Levenslust' © Omroep Zeeland