JP & The Seeger Session Band weer even bij elkaar: 'De energie spat er als vanouds af'

De Middelburgse JP & The Seeger Session Band reist donderdag opnieuw af naar Denemarken om op te treden op het Skagen Festival op 1 en 2 juli. De band hield eind 2018 op te bestaan, maar komt op verzoek van het festival weer bij elkaar om te spelen op de vijftigste editie.
Vijf keer eerder speelde JP & The Seeger Session Band op het Skagen festival. De organisatie benaderde de band al in 2020 met de vraag nog één keer te komen optreden, maar de jubileumeditie werd door corona twee keer uitgesteld. Nu komt het er dan tóch van.

Positieve reacties

De 15-koppige JP & The Seeger Session Band met voorman JP de Klerk ontstond in 2009. Het was bedoeld als een tijdelijk project, gebaseerd op de Seeger Sessions van Bruce Springsteen. Door de positieve reacties van het publiek en het plezier dat bandleden en crew erin hadden, bleef de band bijna tien jaar bestaan.
In die tijd trad de band ruim 300 keer op, onder andere op festivals in Ierland, Noorwegen en Denemarken. In eigen land maakte de band de theatertours The Crisis Cure Tour I en II en The Freedom Express Tour.
Bandleider Jan Piet de Klerk sluit niet uit dat deze reünie leidt tot een wedergeboorte: "Er komen al aanvragen voor optredens binnen. We gaan het zien. Het is in ieder geval weer een feest om samen met deze mooie club muziek te maken. De energie spat er als vanouds af. "
De bandnaam JP & The Seeger Session Band is ontleend aan de titel van het veertiende album van Bruce Springsteen: We Shall Overcome: The Seeger Sessions. Daarop staan dertien nummers van, of bekend geworden door folk muzikant en burgerrechtenactivist Pete Seeger. Springsteens interesse in het repertoire van Seeger ontstond door zijn medewerking aan het tribute album Where Have All the Flowers Gone: the Songs of Pete Seeger tribute album (1998).
Pete Seeger (1919-2014) speelde een belangrijke rol in de revival van de Amerikaanse folkmuziek vanaf de jaren vijftig. De bekendste nummers van Seeger zijn Where Have All The Flowers Gone, If I Had A Hammer, Kisses Sweeter Than Wine en Turn! Turn! Turn!, ook bekend in de versie van The Byrds. Seegers bewerking van de spiritual We Shall Overcome groeide uit tot een volkslied van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, in de tijd van de March on Washington in 1963.
Pete Seeger
Pete Seeger tijdens een optreden in 2008 © Dan Tappan, CC BY-SA 2.0