Clemens Zebulon presenteert derde album: 'Eigenlijk schrijf ik gewoon een soort popliedjes'

Hij maakt al een tijd muziek onder zijn artiestennaam Clemens Zebulon, multi-instrumentalist en componist Clemens van der Feen uit Middelburg. In zijn muziek klinkt de brede muzikale ervaring door die hij opdeed in de klassieke muziek, in de jazz en in het muzikale gezin waar hij uit voortkomt. Afgelopen week presenteerde hij zijn derde solo-album Pop Into Being, vol met eigen composities, waarin hij zelf de zang voor zijn rekening neemt.
Zijn vorige twee albums bestonden ook uit eigen werk, toen nog onder de naam Clemens van der Feen Band, maar dit is de eerste keer dat hij ook zingt. Clemens: "Ik had het uitstekend naar m'n zin als bassist, maar ik kreeg ineens de behoefte om weer te gaan zingen. Als kind zong ik ook, met m'n broers in een band. De focus is daarna op contrabas komen te liggen, dus het verdween, maar nu is het weer terug."

Van jazz naar pop

De titel van het nieuwe album, Pop Into Being, verraadt al welke muzikale richting Clemens is ingeslagen. Van jazz is hij opgeschoven naar pop. Clemens: "Ik merkte, dat als ik liedjes schreef voor jazzgroepen of bands, dat het vaak niet helemaal werkte. Eigenlijk schrijf ik gewoon een soort popliedjes. Als er zang bij komt en tekst dan werkt het eigenlijk beter."
Clemens Zebulon noemt vier namen uit de popmuziek waardoor hij is beïnvloed: The Beatles, Joni Mitchell, Stevie Wonder en Radiohead. Clemens: "Radiohead wordt onder jazzmuzikanten altijd hoog aangeschreven, omdat het heel goeie pop is, en ik ben daar ook wel mee opgegroeid."
Afgelopen donderdag presenteerde Clemens Zebulon het album Pop Into Being tijdens een akoestisch live-optreden in Splendor Amsterdam.
Clemens Zebulon over zijn nieuwe album
Clemens Zebulon
Clemens Zebulon in zijn studio © Clemens van der Feen